Bibliotheek Rokkeveen stadsarchief zoetermeerHet college wil de wijkbibliotheken in Rokkeveen en Oosterheem sluiten als bezuinigingsmaatregel in de Perspectiefnota. De Bibliotheek stelt nu juist voor om niet naar minder maar naar méér wijkbibliotheken te gaan, die tegelijkertijd een ontmoetingspunt in de wijk worden.


Annemarie van Wel, Bibliotheek Zoetermeer: “Het is ongelooflijk zonde om nu de wijkbibliotheken te sluiten, juist omdat we daarmee speciale doelgroepen bereiken zoals heel jonge kinderen of kwetsbare ouderen. We hebben alle begrip voor de bezuinigingen en stellen daarom ook voor om het aantal m2 voor de bibliotheek terug te brengen en meer te gaan samenwerken met partnerorganisaties”. Door het aantal m2 voor de bibliotheek terug te brengen, en daarmee de huur omlaag te brengen, ontstaat volgens de Zoetermeerse Bibliotheek zelfs ruimte om in nog meer wijken een wijkbieb te maken. De Bibliotheek stelt voor om ook in Palenstein, Buytenwegh-De Leijens, Seghwaert-Noordhove en Meerzicht een wijkbibliotheek te maken.

 

Samenwerking en ontmoeting

De Bibliotheek Zoetermeer ziet in het Forum in het centrum van de stad het mooiste voorbeeld van waar samenwerken toe kan leiden. “Het Forum is niet alleen een bibliotheek meer, maar een echte ontmoetingsplek waar mensen afspreken met elkaar en daarbij ook van heel veel verschillende organisaties hulp en informatie kunnen krijgen”. Er is ook grote behoefte aan, verteld Annemarie: "Wij spreken veel mensen die de bibliotheek in de wijk heel waardevol vinden. Ook de petitie die werd opgestart door bewoners heeft veel handtekeningen opgehaald". 

 

Wijkgericht

De nieuwe wijkbiebs passen volgens Annemarie ook perfect in het wijkgericht werken, het motto van het college. Annemarie: “Waarom eerst alles weggooien en dan weer opnieuw beginnen? Wij hebben nu in Oosterheem en Rokkeveen een wijkbibliotheek die veel bezocht wordt, mensen weten ons te vinden. Met nieuwe activiteiten en meer partners erbij zullen er alleen maar meer bezoekers komen en wordt dit een echt ontmoetingspunt in de wijk!”

 

Vooral doelgroepen

De Bibliotheek wil zich in de wijkbiebs vooral richten op doelgroepen zoals kinderen tot 4 jaar en kwetsbare volwassenen. Deze groepen komen niet makkelijk naar het forum toe, maar hebben wel ondersteuning en stimulering op het gebied van lezen en digitale vaardigheid nodig. Voor de heel jonge kinderen is het heel belangrijk om al vroeg met boeken en voorlezen in aanraking te komen, zo voorkom je taalachterstanden op latere leeftijd. De dienstverlening voor kwetsbare volwassenen en ouderen draagt bij aan voorkoming en bestrijding van eenzaamheid, laaggeletterdheid en ondersteunt mensen met een digitale/E-overheid hulpvraag.

 

Voorleesactie

SP, Zó!, FvdB en PvdA voeren een eigen actie voor het behoud van de wijkbibliotheken. De vier partijen gaan graag in gesprek met iedereen die ook tegen de sluiting is. De voorleesactie is van 12.00 tot 13.00 uur in Oosterheem, van 13.45 tot 14.45 uur in Rokkeveen. Ook nodigen zij de inwoners van Zoetermeer uit om op 24 juni naar de raadsvergadering te komen en aan de hele raad te laten weten dat de bibliotheken open moeten blijven.

 

-advertenties-

-goede doel-