DSC09396a wDe tweede lentemaand van dit jaar liet zich van zijn beste kant zien. Vooral de zon deed goede zaken: de afgelopen grasmaand behoorde tot de vijf zonnigste van de afgelopen 120 jaar! Na de erg winderige en dus onrustige maartmaand kwam in april de atmosfeer tot rust.

 

Nadat maart ons ook overvloedige regenval had gebracht, stak in de loop van april ook in onze regio de droogte weer de kop op. In combinatie met de voluit stralende zon had dat een uitdrogend effect op de bodem en de planten. Een paar forse regenbuien aan het slot van de maand brachten wat dat betreft verlichting. Al met al was april wat aan de droge kant.

De grasmaand begon met ongeveer normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Daarna werd het warmer maar rond de dertiende was er een flinke dip en werd de 10 graden bij lange na niet gehaald. Vanaf ongeveer de 20e april begon het kwik aan een opmars en volgde een reeks zonovergoten en zelfs zomers aandoende lentedagen. Maar rond en na Koningsdag werd het weer koeler. In totaal scoorde april ongeveer 10 warme dagen van boven de 20 graden en dat is een grote luxe! Per saldo was april aan de warme kant. In buurttuin de Zoete Aarde kwam het overigens nog op een handvol dagen tot nachtvorst.

 

DSC09397a w  DSC09400a w  DSC09403a w 

Mei laat het voorlopig afweten

De eerste twee meidagen laten nog normale temperaturen zien voor de tijd van het jaar. Maar rond het komende weekend wordt koude lucht uit de poolstreken aangevoerd en zal het kwik moeite hebben om de 10 graden te halen. De vooruitzichten voor de week erna zijn nog onzeker maar vooralsnog lijkt warm en zonnig weer uit te blijven. Vorig jaar ging rond deze tijd de Grote Zomer van 2018 van start. Dat is nu niet het geval maar wie weet waar 2019 ons nog mee gaat verrassen!

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-