De afgelopen maand kende een mooi en rustig slot maar dat was in de eerste helft heel anders. Tot ongeveer 18 maart blies de wind vrijwel dagelijks dat het een lieve lust was. Het kwam hier in onze stad (net) niet tot een officiële storm wat aan zee ruimschoots wel lukte.

DSC09387a w  DSC09382a w 

DSC09378a wNa dat onrustige begin kalmeerde de atmosfeer en hadden we ‘normaal’ maart-weer met vooral aan het eind dus een stel fraaie lentedagen.

De eerste twee-en-een-halve week heersten dus de depressies en die brachten naast veel wind en wolken ook overvloedige regen. Maart is onze regio zelfs bijna tweemaal zo nat als normaal geworden en dat bezorgde deze lentemaand een plek in de top 10 van natste maart-maanden. De westcirculatie voerde ook veel wolken en vrij zachte lucht aan. Mede daardoor verdient maart 2019 het predicaat ‘zacht’.

Hoewel vooral de laatste paar dagen mooi lenteweer met veel zon brachten, was de maand als geheel aan de sombere kant. Het heeft hier en daar in de stad nog een enkel nachtje gevroren, met name in buurttuin Zoete Aarde bij het Binnenpark. Daar werd aan de grond op meerdere dagen ook vorst aan de grond gemeten. De hoogste temperatuur lag in onze regio rond de 18 graden. Sneeuw hebben we in de voorbije maand hier niet meer gezien.

DSC09390b w  DSC09391a w 

Eerste aprilweek wordt koel en onbestendig

Op 1 april hebben we nog mooi weer met veel zon. Daarna volgt echter een onbestendige week met grote kans op buien en vooral midden in de week koele dagen waarbij de temperatuur niet of nauwelijks de 10 graden haalt. Het lijkt vanaf het weekend weer op te knappen maar zeker is dit niet. In april vorig jaar begon de Grote Zomer van 2018 die recordwarm en zonnig was. Zou 2019 ook weer gooi naar een superzomer doen, te beginnen in april?

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-