De afgelopen laatste wintermaand kende een bizar warm slot dat meer aan mei dan aan de winter deed denken. In Zoetermeer steeg de temperatuur op de 25e tot en met de 27e naar 17 tot zelfs ruim 18 graden wat letterlijk ongekend warm was. Alle landelijke warmterecords werden namelijk gebroken.

Omdat de zon voluit aan het uitspansel straalde en er weinig wind was voelde het overdag bijna zomers aan! Overal trokken de mensen erop uit in korte broeken, jurkjes en T-shirts. Aan de Noord Aa werden zelfs stranddagen genoteerd en de terrassen in onze stad zaten overvol. Het is bijna te gek voor woorden dat dit in februari kan gebeuren.

DSC09325a w DSC09330a w 

Februari was erg zacht en zeer zonnig

Als je begin van de maand had gezegd dat februari zó uit de ban zou springen was je waarschijnlijk niet geloofd. Want de sprokkelmaand startte koud met temperaturen die ook overdag nauwelijks boven het vriespunt kwamen. s ‘Nachts vroor het toen ook een beetje. Bovendien regende het de eerste helft van de maand vrijwel dagelijks. Maar vanaf ongeveer halverwege februari kantelde dit dus compleet. Per saldo is februari erg warm geworden en is er ongeveer de normale hoeveelheid neerslag gevallen. Het was ook bijzonder zonnig maar een record werd niet gebroken want (pas) een jaar geleden was februari de zonnigste sprokkelmaand ooit. In buurttuin de Zoete Aarde werd overigens een dag of 10 wél wat vorst aan de grond geregistreerd, zelfs op de warme slotdagen.

 

Een warme winter

Eind november, begin december vorig jaar werd door sommige ‘weerprofeten’ rondgebazuind dat we een ijzige ‘horrorwinter zouden krijgen. Ach ja. Hoe anders heeft dat uitgepakt! Terugkijkend op de meteorologische winter kunnen we vaststellen dat die samengevat zeer zacht was. Het heeft wel gevroren maar die vorst was in onze regio licht; en maar op één dag is in onze stad de temperatuur onder de -5 gekomen. En de sneeuwval bleef beperkt tot een handvol dagen. Een winter die dus alweer past in de opwarming van het klimaat.

DSC09326a w  DSC09329a w   DSC09331a w

Maart gaat weer ‘normaal’ doen

Maart start met veelal bewolkte dagen, af en toe zon en nu en dan regen. Hoewel het voor ons na het uitbundige slot van februari fris zal aanvoelen blijft de temperatuur (met uitzondering van vrijdag 1 maart) de eerste dagen nog aan de hoge kant voor de tijd van het jaar. Het ziet ernaar uit volgende week het onbestendige weer aanhoudt. Maar wie weet wat het jaar 2019 voor ons in petto heeft. Want wie had durven denken dat na het recordwarme en dito zonnige jaar 2018 meteen alweer de onwaarschijnlijk warmte van de voorbije week zou volgen?

Tekst en foto’s: Rob Oele

 

-advertenties-

-goede doel-