20190119 4245Het Forum heeft haar eerste verjaardag zaterdag 19 januari uitbundig gevierd, samen met alle samenwerkingspartners, medewerkers en bezoekers. Er waren heel veel activiteiten in het Forum, zoals gratis workshops, muziek en voorstellingen.

Door het hele Forum heen werden bezoekers aangesproken door historische figuren die tot leven waren gekomen uit hun boeken. Zo las Mathilda voor uit het beroemde boek van Roald Dahl, ging Miss Marple graag met iedereen op de foto en vertelde Multatuli verhalen aan bezoekers. Er waren speciaal voor het 1-jarig bestaan van het Forum vele voorstellingen, zoals een toneelvoorstelling over een vriendelijke draak of de malle kunsten van Goochelclown Pepe. 

Danny van Beauty en Vermaak legde als Dragqueen Denise de bezoekers de basis uit van de drag make up. Een demonstratie ridderzwaardvechten door Storytellers liet zien hoe 'stage-fight' in elkaar gezet wordt: op het podium moet het er natuurlijk zo echt mogelijk uit zien, maar de spelers mogen elkaar daarbij niet verwonden en weten precies wat ze moeten doen. Veel kinderen verdrongen zich rond de reptielen van Exotus Serpenti, die slangen, spinnen en hagedissen bij zich hadden. Alle kinderen mochten heel voorzichtig de slang aaien en wie echt durfde, poseerde ook even met een slang in de nek!

20190119 4257  20190119 4266 

Joke Mos, directeur van de Bibliohteek Zoetermeer: "Het was een fantastisch jaar, mooi om te zien hoe alles en iedereen hier samen werkt. We hoopten van te voren wel dat er samenwerking zou ontstaan, maar het is geweldig om te zien hoe dit nu ook echt vorm krijgt." Volgens Joke waren er ook wel wat opstartproblemen. Voor veel mensen was het lastig om hun weg te vinden in het forum, als het Forum kritiek krijgt, is dit meestal over de bewegwijzering. De vrijwilligers die bij de ingangen van het Forum bezoekers welkom heten en hen de weg wijzen worden dan ook zeer gewaardeerd, aldus Joke Mos.

"Het lijkt net of we hier al járen zitten!", vertelt ook wethouder Paalvast. "Het is mooi om de dynamiek van het Forum te zien, het is echt de huiskamer van Zoetermeer. Er zijn hier zoveel mensen die elkaar ontmoeten, iedereen kan hier komen zitten en afspreken. En dat doen ze ook!" Robin Paalvast werkte ook al jaren in het 'oude Stadhuis', aan de Markt 10. "De drempel voor bezoekers om daar binnen te lopen was veel groter, hier is veel meer interactie en verbinding. Als wethouder heb ik nu ook geen echte 'eigen' kamer meer, er zijn wel veel flexplekken. Er zijn al weer veel meer medewerkers dan gepland, dus er zijn extra werkplekken bij gekomen. Op piekmomenten is het wel druk, ja! Maar in daluren, zoals bv de vrijdag is er altijd wel plek."

Wethouder Paalvast vindt het ook een goede ontwikkeling dat veel studenten gebruik maken van het Forum om rustig te werken. "Niet iedereen heeft een rustige werkplek thuis, en hier heb je boeken enzo altijd bij de hand". Tijdens de examenperiode wil hij het aantal studieplekken vergoten en studenten ook in de raadszaal een studieplek geven.

Partners

Veel partners en gebruikers van het Forum presenteerden zich tijdens het eenjarig bestaan. Zo waren er speciale lessen programmeren in de CoderDojo, en konden kinderen met een 3D-pen tekeningen maken in het FabLab. Muziekfans luisterden naar de optredens van ukulelespelers, ook een vaste activiteit in het Forum-Café.

 

ozio_gallery_nano

-advertenties-

-goede doel-