Een paar beeldschermen, een mengtafel en meerdere microfoons. Scouts bereiden de nieuwsbulletins voor. De welpen studeren een nieuw kamplied in. Ondertussen draaien de explorers een lekkere hit van Dua Lipa. Dat is allemaal te zien tijdens de Jamboree On The Air (JOTA) op 20, 21, en 22 oktober.

“Klinkt dit als een radioprogramma? Graag! Zo zien wij namelijk ons radiostation op 20, 21 en 22 oktober.” Aan het woord is Verkenner leider René van Aalderen van Scoutinggroep John McCormick (JMC). Hij is al jaren actief betrokken bij de organisatie van de Jamboree On The Air (JOTA). Alle speltakken maken tijdens een weekend in oktober kennis met communiceren in allerlei vormen. “We leren de kinderen om op andere manieren met elkaar te praten. Verbindingen maken. Letterlijk. Met behulp van zendamateurs, seinvlaggen en morsesleutels wordt gepraat met elkaar en met andere Scouts in de hele wereld. We leggen onze mobieltjes even aan de kant.”

DSC08911

Radiostation

“Dit jaar voegen we daar een nieuwe vorm aan toe,” gaat René verder. “We willen een radiostation oprichten, dat alleen dat weekend uitzendt via internet. We gaan met onze leden aan de slag, met redactie, presentatie, spelvormen en vooral samenwerking. Ja, dat zal soms wennen zijn, maar het is vooral erg gaaf. Dit is precies waar het bij Scouting om gaat. Het idee komt van voormalig JMC-verkenner Rob van Hoogenhuizen, die jarenlang bij diverse omroepen heeft gewerkt.”

Nog € 1.000  

Het plan van aanpak ligt op tafel, het bestuur is laaiend enthousiast. “Toch zijn we er nog niet helemaal. De studio, de reportagezender, de streaming van ons signaal en de muziekrechten moeten ook worden betaald. Een deel hebben we al via sponsoring en eigen fondsen. We missen nog een bedrag van rond de € 1.000,” benadrukt René. “Dat hopen we met crowdfunding bij elkaar te brengen. Aan leden, familie en sympathisanten vragen we een bedragje te doneren op onze rekening. Daar zetten we een tegenprestatie tegenover, zoals een verzoekplaat of een zelfgebakken taart! Een moderne vorm van ‘Heitje voor een karweitje’. Voor grote sponsors bieden we andere mogelijkheden. De grootste beloning is dat straks iedereen naar onze uitzendingen kan luisteren!”


Sponsormogelijkheden zijn te vinden op www.johnmccormick.nl.

-advertenties-

-goede doel-