OostergoTotale parkeerchaos, minder groen, minder veiligheid, minder privacy en teloorgang van het ‘Pleintjesplan’. Inwoners van de Landenbuurt in de Zoetermeerse wijk Meerzicht maken zich grote zorgen over de leefbaarheid in hun wijk als de plannen van De Goede Woning doorgaan.


De woningcorporatie wil 23 bungalows en 16 appartementen slopen en er grotere en hogere gebouwen voor terugzetten. Actiecomité Slopen? NEE! voert al jaren actie tegen de sloop van de seniorenbungalows aan de Westergo. Het comité gaat nu samenwerken met omwonenden van de appartementen aan de Oostergo om beide bouwprojecten in de Landenbuurt tegen te houden.

Tekort aan parkeerplekken

“Er is hier sowieso al een groot parkeerprobleem”, vertelt Peter van Grevengoed, een van de leden van de actiegroep. “Als de plannen doorgaan komen er nog eens tientallen auto’s bij. De gemeente denkt nu aan een tijdelijke oplossing om parkeren langs de ontsluitingswegen Oostergo en Westergo toe te staan. Dan loopt het hier volledig vast en creëer je een enorm onveilige situatie, helemaal tijdens de bouw. En dat ‘tijdelijk’ is natuurlijk ook nog maar de vraag.”

Minder veilig en minder privacy

De bungalows en appartementen maken deel uit van het cultuurhistorische Pleintjesplan uit 1972 van architectenbureau Leo de Jonge uit Rotterdam. Met een extra bouwlaag op de bungalows en appartementen worden de vrije zichtlijnen tussen de verschillende woonerven en pleinen geblokkeerd. Dit zorgt voor een minder veilig gevoel en voor minder privacy voor de omwonenden.

Minder groen

“De plannen druisen volledig in tegen het Gebiedsprogramma Meerzicht”, zegt Sandor Sannes, ook lid van de actiegroep. “In dit plan voor de wijkaanpak staat dat er wordt ‘ingezet op duurzame ingrepen die de leefbaarheid vergroten en verbeteren, zodat Meerzicht in 2035 een wijk is waar het groen toegevoegde waarde heeft.’ Maar met deze plannen verdwijnt er alleen maar meer groen. En de gemeente, die verantwoordelijk is voor de openbare ruimte, geeft aan geen geld voor aanpassingen te hebben.”

Schimmig

Drie jaar geleden zijn 214 eengezinswoningen van De Goede Woning in de Landenbuurt volledig verduurzaamd. De appartementen en bungalows zijn even oud. Daarom vraagt de actiegroep zich af waarom deze woningen niet ook gerenoveerd en verduurzaamd kunnen worden. Actievoerder Ragnar van Rooij: “De Goede Woning geeft aan dat slopen en nieuwbouw de beste optie is, maar wil geen inzage geven in het kostenplaatje van renovatie. Dat vinden wij schimmig. Mensen die vaak al heel lang in de seniorenbungalows wonen, worden nu gedwongen te vertrekken. Net als de bewoners van de appartementen aan de Oostergo, nu alweer bijna vier jaar geleden. Wij zullen ons met man en macht tegen de huidige plannen blijven verzetten.”

Bezwaar indienen

De Goede Woning wil deze maand nog een omgevingsvergunning aanvragen voor het Oostergo-project (de appartementen). Als deze vergunning wordt verleend, hebben buurtbewoners zes weken de tijd om een bezwaar tegen de plannen in te dienen bij de gemeente.


Foto: De Oostergo, een van de twee ontsluitingswegen van de Landenbuurt.

Meer wijknieuws vindt u op onze speciale wijkpagina's!

www.zoetermeeractief.nl/mijn-wijk

 

-advertenties-

-goede doel-