Michel Bezuijen is nu drie jaar burgemeester van Zoetermeer, op de helft van zijn eerste termijn als burgemeester. In die tijd kwam er al heel wat voorbij: de start op afstand in coronatijd, heftige incidenten, maar ook heel veel plezier bij de vele evenementen in de stad en het ontmoeten van mensen.

De start van het burgemeesterschap van Michel Bezuijen in Zoetermeer, in oktober 2020, was een turbulente periode. In dezelfde maand kwam het nieuws van zijn aanstelling als burgemeester, trouwde hij met zijn vrouw Nicole én volgde een verhuizing naar Zoetermeer. Bezuijen: “Alle stress factoren in één keer, en ook nog in coronatijd. We organiseerden tegelijkertijd het huwelijk en de verhuizing. Ik heb dan ook niet veel verhuisdozen zelf uitgepakt, daar was gewoon geen tijd voor!”

 

20201016 21017

Zijn vrouw Nicole Bezuijen, de enige aanwezige in de zaal die binnen de 1,5 meter afstand mocht komen, hing de net benoemde burgemeester de ambtsketen om, okt 2020. Op de fiets kennis maken met de wijken, oktober 2020

Kennismaking op de handrem

De eerste kennismaking met de stad Zoetermeer als burgemeester was midden in de coronatijd met anderhalve meter afstand en beperkingen. Bezuijen: “Ook de sollicitatieprocedure moest met videobellen, alles met afstand vanwege de coronapandemie. De eerste werkdag liep ik naar binnen in een leeg stadhuis, er was niemand omdat alle ambtenaren thuis werkten. Dat vond ik wel heel moeilijk, als burgemeester wil je heel graag in de stad zijn, met mensen spreken. En soms ook een arm om iemand heen slaan, maar dat kon helemaal niet. Het kon op dat moment niet beter maar het was niet ideaal om mensen en de stad te leren kennen. Dit was een kennismaking op de handrem. Na corona heb ik dan ook een inhaalslag gemaakt om zoveel mogelijk mensen te leren kennen, het was een verademing toen ik vol aan de slag kon.”

20201020 21101

Ambachtsherenpad Palenstein

Burgemeester maakt kennis met redactie Zoetermeer Actief, okt 2020  Afsluiting kennismakingstoer op afstand, juni 2021

Waarom Zoetermeer?

Michel Bezuijen was al burgemeester in Rijswijk toen hij solliciteerde naar het burgemeesterschap in Zoetermeer. Hij keek er naar uit om burgemeester te worden van een grotere stad, Rijswijk heeft 55.000 inwoners, Zoetermeer 127.000.

“Heel leuk om in een grotere stad burgemeester te zijn, de derde stad van Zuid-Holland. Met natuurlijk dorpse trekjes, maar ook alle vraagstukken van een grote stad, dat maakt het heel uitdagend. De onderwerpen zijn een stuk intenser, zoals de veiligheidsportefeuille. Alles is net even groter en vraagt meer van je.”

Een grotere stad geeft meer kansen en mogelijkheden, maar heeft ook veel meer inwoners, meer evenementen, meer afspraken met mensen. Bezuijen heeft echt even moeten wennen om niet overal naar toe te kunnen. “Vooral vlak na corona wil je alles inhalen en dan is het heel moeilijk om nee te zeggen. Ik heb daar nu wel een betere modus in gevonden. Elke zondag leggen mijn vrouw en ik de agenda’s naast elkaar om te kijken hoe de week eruitziet en waar we tijd hebben om iets samen te doen. Ook sporten doe ik graag en moet je echt inplannen.”

 20210504 23954  20211114 27592
 Plechtigheid Dodenherdenking 2021  Sportieve uitdaging, november 2021


Een favoriete plek in Zoetermeer kan Bezuijen moeilijk kiezen, er zijn vele mooie en bijzondere plekjes. Heel graag komt hij wel in de Dorpsstraat. “Ik hou wel heel erg van het oude en authentieke van de Dorpsstraat. Te veel Zoetermeerders kennen dit eigenlijk helemaal niet.”

Maar ook de Nieuwe Driemanspolder is één van de favorieten. Het gebied is volop in ontwikkeling, maar je kan er al prachtige wandelingen maken en bijzondere vogels spotten.

nieuwjaarstoespraak  

bezuijen sinttekeningen

Nieuwjaarstoespraak online 2021  Burgemeester Bezuijen bekijkt in zijn werkkamer de vele mooie Sinterklaastekeningen, 15 nov 2020

Genieten van contact met mensen

Bezuijen geniet van het ontmoeten van mensen, of het nu gaat om het vieren van 60-jarige huwelijken of het bezoeken van lokale bedrijven. “Contact met mensen is het allerleukste van mijn vak, de hele dag mensen ontmoeten en leren kennen. Ik kijk altijd ook erg uit naar de grote evenementen in een jaar: Koningsdag, Lintjesregen, Nieuwjaarsreceptie, Sinterklaas. Het kan nu weer allemaal gewoon doorgaan en daar geniet ik van. Dat zijn ook de momenten waarop je de inwoners kan aanspreken en kan horen wat zij van de stad vinden. De meeste mensen zeggen hier heel tevreden te zijn en niet meer uit Zoetermeer weg te willen!”

Hij waardeert ook de respectvolle sfeer in de gemeenteraad van Zoetermeer, waar discussies zich richten op de inhoud en niet op persoonlijke aanvallen. “Daar ben ik heel blij mee. Mijn rol als burgemeester is om te zorgen dat dit ook zo blijft, ik vind dat ook heel belangrijk.”

 

AFrankboom

 

20230314 37282

Burgemeester Michel Bezuijen plant een zaailing van de Anne Frankboom in het Wilhelminapark, januari 2022. Stemmen voor Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen, maart 2023

‘Je voelt je soms onmachtig’

Beslissingen die je moet nemen zijn niet altijd leuk voor iedereen. Een burgemeester komt ook in aanraking met veel leed en dramatische gebeurtenissen voor mensen. Zo wordt een burgemeester ook ‘s nachts uit zijn bed gebeld bij bijvoorbeeld een zeer grote brand in de stad. Een familiedrama waarbij dodelijke slachtoffers vielen maakte veel indruk op Bezuijen. “Je voelt je soms heel onmachtig, je kan er ook niet altijd wat aan doen. Maar voor de inwoners is het wel heel belangrijk dat ze hun verhaal kwijt kunnen.”

Zelf kan Bezuijen zijn verhaal altijd kwijt bij zijn vrouw, Nicole, die een grote steun is voor hem. Zij heeft zelf ook bestuurlijke ervaring en weet dus wat het beroep van je vraagt. Ook de ondersteuning van het team op het gemeentehuis is van groot belang. “Ik ben van oudsher een voetballiefhebber, dat is ook een teamsport. Je moet het samen doen, anders gaat het niet werken.”

 20230110 36759  

20230915 40637

Nieuwjaarsbijeenkomst 2023 Met handhaver bij Hunted Zoetermeer, september 2023

Trots op Zoetermeer

Een blik op de toekomst laat zien hoe trots Bezuijen is op zijn stad Zoetermeer. Het Stadsfestival Zoetermeer 2024 van zaterdag 16 september is wat hem betreft een goed voorbeeld hoe Zoetermeer als new town op de kaart gezet kan worden. “Het Stadsfestival Zoetermeer 2024 was een geweldige dag! In heel de stad waren veel activiteiten en ik heb overal blije gezichten en enthousiasme gezien. Het festival gaf 75 organisaties de kans zich te presenteren en er waren meer dan 500 vrijwilligers actief, uniek! Het Stadsfestival is een heel waardevolle bijdrage voor de toekomst van onze leuke stad. Met als afsluiting een mooi feest van de Markt.”

 Bezuijen bij Koningsdag video 2021  20230427 38231
 Koningsdag 2021, geen feest maar een video opname  Feest op Koningsdag 2023

 

Een vurige wens van Bezuijen is om een keer een heel groot evenement in Zoetermeer te organiseren, zoals The Passion, het Glazen Huis, of de landelijke Sinterklaasintocht. “Ik zou het leuk vinden als Zoetermeer zoiets kan doen met een landelijke uitstraling. Om Zoetermeer wat kleur te geven. De trots is er wel, maar we dragen het niet zo uit. Maar we zijn nu eenmaal een grote stad, om ook landelijk rekening mee te houden.

Tekst: Rita Soutendijk

-advertenties-

-goede doel-