Tuinpaviljoen Zoete Aarde lrZoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. Zoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat ArchitectuurPunt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Het nieuwe paviljoen in buurttuin Zoeter Aarde is een echte ontmoetingsplek.

Het paviljoen is een bijzonder gebouw omdat het voor een groot deel is gebouwd door vrijwilligers en met natuurlijke materialen.

Eind 2018 kregen Jelmer Buurma en Sneha Dugar de opdracht van het bestuur van Stichting Zoete Aarde om voor de buurttuin Zoete Aarde een nieuw paviljoen te ontwerpen. De realisatie van het paviljoen heeft wel even geduurd; bijna 5 jaar. Dit had te maken met allerlei factoren: vergunningverlening, zelfbouw door vrijwilligers in samenwerking met aannemers voor bijvoorbeeld de fundering, de coronapandemie, het almaar duurder worden en de schaarste van bouwmaterialen. Er is zelfs nog een extra subsidie aangevraagd en toegekend voor de afbouw van het paviljoen. (Spelers hierin: gemeente Zoetermeer, Stichting Doen en Fonds 1818). Het ontwerp was klaar in 2019, de opening vond plaats in het voorjaar van 2023.

 Tuinpaviljoen ZA tuinzijde met wc lr  Tuinpaviljoen zoete aarde lr

Gestampte muren

De fundering is van betonnen heipalen en een betonnen vloer. Op deze fundering zijn de muren van kalkhennep gestort. Dit was een bijzonder samenwerkingsproces van Rens Borgers van EcoBouw uit Salland, Buurma en Dugar architecten en vrijwilligers betrokken bij de buurttuin.
Op een koude en donkere dag in januari 2021 zijn in een dag de muren van het paviljoen opgetrokken door een stamptechniek. De 30 cm dikke muren van kalkhennep zijn in bekistingen gestampt. Van deze dag is een film op youtube te bekijken.

Larikshout

De dragende balken en de houtconstructie zijn van larikshout. Alle deuren en kozijnen, en alles in het interieur is van hout, met uitzondering van de betonnen gietvloer en het glas en perspex. Het houten aanrechtblad is met eindeloos geduld geolied met lijnzaadolie.
Bijzonder: alle knoppen van de deuren, de kasten en de laden zijn door Sneha gemaakt van aardewerk. De klei die hiervoor is gebruikt is deels uit de bodem van de buurttuin Zoete Aarde gekomen.

 Afbeelding2  Detail wc deur zoete aarde

Transparantie

Binnen is buiten en buiten is binnen. Het gebouw is geheel transparant en het fors uitkragende platte dak lijkt erboven te zweven. De grote uitstekende dakranden geven een gevoel van beschutting.
Door de royale maat van de vensters en het tot aan de vloer doorlopen van het raam aan een van de korte zijden (de voorzijde) van het gebouw wordt het gevoel versterkt dat je je in een buitenruimte bevindt.

Als de beide schuifdeuren van zes meter weggeschoven zijn, dan ontstaat er een overdekt podium. Vanuit hier klinkt niet-versterkte muziek prachtig.

Tot slot een vraag aan de architecten: Wat vinden jullie zelf het meest geslaagd van het paviljoen?

“We vinden het heel mooi om te zien dat het paviljoen gebruikt wordt zoals we in gedachten hadden, voor concerten, etentjes en feestjes. Ook zijn we trots op de hennepkalk wanden en de mooie houten constructie, kozijnen en meubels, gebouwd samen met alle vrijwilligers.”

 

Tekst en foto’s: Simone Langeveld
Impressies: Buurma en Dugar

Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook

-advertenties-

-goede doel-