Al 3 jaar verzetten huurders en omwonenden van 23 bungalows aan het Westergo zich tegen het voornemen van De Goede Woning om hun bungalows te slopen. Met steun van de SP hebben ze het ‘Actiecomité Slopen? Nee!’ opgericht. Astrid de Wilde is lid van het comité. Ruud Luijten is een van de bewoners.

Astrid de Wilde"Vrijer dan dit kan je niet wonen"

In de bungalow aan het Collinsland woont de zoon van Astrid de Wilde. Hij woont hier sinds 2011. De bungalows zijn oorspronkelijk gebouwd voor senioren, maar nadat haar zoon er ging wonen werden ze door woningcorporatie De Goede Woning beschikbaar gesteld voor iedereen. Hij was een van de eerste jongeren die er kwam wonen. Er zat wel een voorwaarde aan vast, hij moest rekening houden met de ouderen die om hem heen woonden. Hij was superblij, want ook toen al was de keuze zeer beperkt. En hij is een van de eerste jongeren die het permanent kon huren.

Toen woonden er nog geen andere jongeren in de bungalows, tegenwoordig wel. Vooral ook anti-kraak. De bungalows die leeg komen te staan worden opgevuld door studenten of via tijdelijke huur. De oorspronkelijke bewoners waren ouderen, maar die zijn er niet meer zo veel.

Astrids' zoon vindt de bungalow helemaal geweldig. “Hij woont op een hoek, met een voortuin en een achtertuin. En zoals je ziet, is hij met muziek bezig en dat kan gewoon hier gespeeld worden. Vrijer dan dit kan je niet wonen.” “Dit is zijn leven, muziek en lekker op zichzelf. Ga hem maar midden in een appartementencomplex zetten en hij gaat dood daar. Want dan kan hij geen muziek meer spelen, niks.”

Ruud Luijten“Het sprak tot mijn verbeelding.”

Ruud woont in een bungalow aan het Flevoland en woont daar ook sinds 2011. Hij is opgegroeid in Meerzicht en woonde eerst jarenlang aan het Beveland, aan de andere kant van het Westergo. Als kind al fietste hij regelmatig langs de bungalows als hij naar het Westerpark ging. “En iedere keer als ik er langs fietste, dacht ik, leuke huisjes. Het sprak tot mijn verbeelding.”

“De contacten met de buren links en rechts zijn goed. Het zijn fijne buren.” En net als de zoon van Astrid is ook Ruud bezig met het maken van muziek. “Ik speel vanaf mijn twaalfde basgitaar. En vanaf 2000 speel ik trombone, bij Kunst en Vriendschap.” In de namiddag oefent hij in de berging, waarbij hij gebruikmaakt van een oefendemper.

“Het prettige aan het huisje is dat alles gelijkvloers is. Er is goed over nagedacht. Iedere centimeter is benut. Geen rare nissen of loze hoeken. En dat geldt ook voor mijn tuin. Er is geen strookje waar je niks aan hebt. Het is niet te groot of te klein. Het is perfect.”

Tekst en foto's: Sacha van Vlaardingen

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-