Foto Martina BoutIn de vitrine op de begane grond van Vivaldi, aan de Brechtzijde 45, is tot 1 augustus aanstaande keramiek van Martina Bout te bewonderen. Martina maakt haar beelden in klei, brons, steen en beton. Ze zijn meestal figuratief en soms abstract. De vitrine geeft een goed overzicht van haar werk.

Zelf vertelt zij hierover: “ De beelden in klei worden handgevormd.  Daarvoor gebruik ik verschillende kleuren. Na ongeveer 2 weken drogen worden ze in de oven gebakken tot een keramiek beeld. Hierna volgt het glazuren, waarna ze weer teruggaan in de oven en hoog gestookt worden. De beelden kunnen ook in de Rakuoven. Dit is een Japanse techniek. De Rakuoven wordt in de openlucht met gas gestookt.  Beeldjes worden met speciale glazuur ingesmeerd en in 40 minuten tot 1000 graden verhit. Roodgloeiend worden ze met een tang uit de oven gehaald, in een zaagselton gestopt en afgesloten van zuurstof. In de ton reduceren gelazuren en ontstaat er een olieachtige metaalglans op de beelden.“

“Voor een beeld in brons boetseer ik eerst een beeldje in was. Daarna volgt het maken van de gipsmal met lucht- en gietkanalen. Die mal gaat naar de bronsgieter waar de was wordt uitgestookt en gegoten. Daarna volgt het hakken van het gegoten beeld uit de mal. Vervolgens volgt het afwerken door middel van vijlen, schuren en patineren.”

“Een beeld van beton wordt daarentegen in rivierklei op een armatuur geboetseerd. Dan wordt om het beeld heen een gipsen mal gemaakt. In een schone gipsmal wordt met aluminiumcement vervaardigd beton gegoten. Na uitharden van het cement wordt de mal van het beeld gehakt. Net als bij een bronzen beeldje begint dan het vijlen, schuren en patineren.” 

De verschillende objecten in de vitrine zijn tegen aantrekkelijke prijzen te koop. Informatie daarover is in de vitrine voorhanden. Voor geïnteresseerde bezoekers is de expositie dagelijks van 10 tot 16 uur vrij toegankelijk.                 

Foto: Martina Bout

Bij Uit tips vindt u alle uitgaanstips voor theater en muziek. Zie ons evenementen overzicht voor alle evenementen in Zoetermeer en bij cursussen hebben we Zoetermeerse cursussen en activiteiten voor u op een rij gezet.

-advertenties-

-goede doel-