hellingbaan mandelaDonderdagavond 26 januari kan de Mandelabrug weer gebruikt worden vanaf 19 uur. De hellingbaan die wandelaars en fietsers kunnen gebruiken is dan klaar, maar moet later nog een laag coating krijgen. De eerste trein zal ook donderdagavond weer stoppen bij het station.

Projectmanager Mandelabrug Dennis Dierikx: “voor het aanbrengen van de coating moeten we wat beter weer hebben, het mag niet te koud zijn.” Het aanbrengen en laten drogen van de coating is één dag werk, de brug hoeft daar ook niet opnieuw voor worden afgesloten. “We kunnen het werk in twee helften uitvoeren, zodat altijd één deel van de hellingbaan begaanbaar blijft”, aldus Dierikx.
De coating zorgt ervoor dat het houten oppervlak van de hellingbaan beter stroef wordt en minder hard slijt.

Verdere werkzaamheden

De RandstadRail stopt vanaf vrijdag 27 januari weer bij de brug, dan rijden er ook geen pendelbussen meer. Na het openen van de brug wordt verdergegaan met het werk aan de ondersteuning van de brug. De ondersteuning zal worden afgemaakt en de werkterreinen worden opgeruimd. Ook zal de Zuidweg aan de noordzijde nog worden omgelegd en wordt het fietspad Nootdorpsepad weer bruikbaar gemaakt.
Het busstation langs de A12, het busstation bij de Zuidweg en de lift bij de Zuidweg kunnen pas worden gebruikt als de werkzaamheden helemaal klaar zijn. Dat is waarschijnlijk in de loop van februari.

 

Brug nog te redden?

Werd eerst vooral gesproken over het slopen van de Mandelabrug, nu klinken ook geluiden dat de brug, mét de iconische kap misschien nog te redden is. Wethouder Marijke van der Meer: "Er wordt nu heel hard gerekend om te kijken of we de brug misschien toch overeind kunnen houden. Het beton van de brug is niet zo slecht als verwacht. Met een nieuwe wapening zijn de pijlers van de brug en zelfs de liggers weer opnieuw te gebruiken. Voorlopig laten we de liggers dus ook gewoon liggen naast de A12, totdat dat is uitgezocht."

Een eventuele renovatie van de Mandelabrug zal ook ruim van tevoren gepland worden, zodat wegomleidingen ingepland kunnen worden. Dierikx: “Er wordt nu ook nagedacht over het terugplaatsen van de brugdeel, maar dat dan wel met uitvoerige voorbereiding en planning."

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-