Zomer 1De tweede zomermaand van dit jaar blonk uit door rustig, zonnig zomerweer met temperaturen die meestal tussen de 20 en 26 graden lagen. Maar op één dag schoot het kwik uit zijn slof en werd het bijna record-warm in Zoetermeer.

De hooimaand maakte in de eerste week meteen duidelijk uit welk vaatje ze ging tappen met fijn, zonnig zomerweer. Daarbij werd het steeds twintig graden of meer, met uitzondering van de 7e toen het nauwelijks 17 graden werd. Dat was ook de enige dag van de hele maand dat we in onze stad de 20 graden niet haalden, we scoorden met andere woorden maar liefst 30 zogenaamde ‘warme dagen’. In de tweede week werd het geleidelijk wat warmer maar in de derde week piekte het kwik even naar extreme hoogte.

Tropische hitte-uitbarsting

Een bel erg hete lucht die zich boven vooral Portugal en Spanje had opgebouwd verplaatste zich op de 18e namelijk tot boven ons land en op die dag werd het in Zoetermeer al 32 graden. Maar op de 19e werd het bij ons pas echt heet toen we aan het eind van de middag ruim 36 graden konden optekenen. Op een enkele plek, zoals in de beschutte buurttuin De Zoete Aarde werd het zelfs 37 graden. Het was ’s avonds nog bijzonder warm en pas na middernacht zakte het kwik onder de 30 graden. Al met al was dit de op één na warmste dag ooit in onze stad gemeten. Na deze eruptie werd het in de vierde week weer stabiel zomerweer, hoewel er op de 21 en vooral de 26e nog aardig wat regen viel.

Zomer 3Juli vooral erg zonnig en droog

Juli als geheel was aan de warme kant en in totaal scoorden we in Zoetermeer 30 warme, 8 zomerse en 2 tropische dagen en dat is een heel mooie score. Net zoals in de voorgaande maanden drukten hogedrukgebieden boven (zuid)west Europa een bepalende stempel op het weer, wat bij ons veel zon maar in de voorbije maand ook droogte opleverde. Zo viel er in Zoetermeer maar ongeveer een kwart van wat je gemiddeld in Zoetermeer in juli mag verwachten. Voornoemde weersituatie leidde in vooral Portugal, Spanje en Frankrijk niet alleen tot extreme hitte maar ook tot dito droogte, die helaas ook enorm veel natuur-/bosbranden veroorzaakte.

Augustus gaat op dezelfde zomerse voet verder

Na een wat druilerig slot van juli pakte de derde zomermaand gewoon weer de zomerse draad op. In de eerste dagen van de week loopt het kwik al snel op en kan het op woensdag in Zoetermeer alweer bijna 30 graden worden bij veel zon. Daarna koelt het enigszins af maar ook op wat langere termijn lijkt het mooi en droog weer te blijven, met temperaturen rond of boven de 25 graden. Zo stevenen we in ons nieuwe klimaat opnieuw op een topzomer af alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. De keerzijde is echter wel dat er grote droogte dreigt, met ook in ons land gevaar voor natuurbranden. Dus laten we toch maar hopen op een paar flinke buien later in augustus.

Tekst en foto’s Rob Oele

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-