Zoetermeer kent ruim 43 unieke zang -en koorvereniging, zowel (senioren-) heren-, dames-, gemengde- als jongerenkoren. Alle koren zijn op zoek naar nieuwe leden nu de corona periode weer bijna achter de rug is. Vandaag even aandacht voor het Zoetermeers Mannenkoor (ZMK).

Zoetermeers mannekoor copy

‘Zingen houd je jong’ zou zomaar de slogan van het ZMK kunnen zijn. Immers na 41 jaar is het koor nog springlevend. Het ZMK is met haar ruim 70 leden een van de oudste (mannen) koren van Zoetermeer en is op 18 februari 1981 opgericht door de twee van oorsprong Haagse kameraden: Lo Mooring en Jan Jansen.  De eerste repetities waren in het voormalige City Hotel Zoetermeer. “Het koor werd ooit een koor van kameraden genoemd”,  vertelt de huidige voorzitter Koos van Herk. “Kameraadschap en samenhorigheid staat bij het ZMK hoog in het vaandel. De lage instapdrempel, de kameraadschap en het plezier in zingen zijn altijd gebleven daarom kan men dan ook vaak moeilijk afscheid nemen. Het is een zeer hechte gezellige sociale groep”, gaat Koos verder.  

 

Afwisselend repertoire

Het koor heeft momenteel een zeer afwisselend repertoire van klassiek tot modern en neemt deel aan festivals in binnen- en buitenland. “Naast de deelname in 2016 en 2018 aan het KNZV (Koninklijk Nederlands Zangers Verbond) concours waarbij beide keren de eerste prijs in de wacht werd gesleept, zijn het ‘1000-Stemmen’ concert van Tom Parker en Vicky Brown in de Doelen en het ‘2000-Stemmen’ concert in de Statenhal in Den Haag en in de Americahal in Apeldoorn wel de hoogtepunten in ons bestaan”, vertelt Koos.  “Bij het ‘2000-Stemmen’ waren er 1000 koorleden uit Engeland en 1000 koorleden uit Nederland die meededen”.

Al geruime tijd staat het koor onder bezielende leiding van dirigent Steven van Wieren onder wie het koor een nieuwe muzikale weg is ingeslagen. Het koor zingt veel bewerkingen van moderne populaire muziek  zoals: ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen, ‘Bring Him Home', ‘Who wants to live forever’  en ‘Bohemian Rhapsody‘ van Queen,  ‘You never walk alone’, ‘Sailing’ van Rod Steward of ‘Stay with me ‘till the Morning’.

“Bij sommige liedjes wordt vaak een traantje weg gepinkt onder het publiek”, vertelt Koos. ”Maar ook het publiek verandert en komt niet alleen meer voor de muziek, maar wil ook graag vermaakt worden met speciale acts”. Het eerstvolgende optreden van het ZMK in Zoetermeer is het kerstconcert in de Nicolaaskerk op 22 december.

Het ZMK zoekt nieuwe leden. Jaarlijks komen er nieuwe leden bij, maar door de vergrijzing vallen er af en toe leden af. De repetities starten weer vanaf 22 augustus 2022 op de maandagavonden in het Erasmuscollege van 19.45 tot 22.15 uur.  Belangstellenden kunnen zich aanmelden en misschien al meedoen met het komende kerstconcert. Voor meer informatie Rob Ekkebus e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Koos van Herk e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-