Rokkeveen. LimbahoutZoetermeer kent unieke architectuur waar de meeste mensen onwetend langslopen. In de serie ‘Het gebouw van de maand’ laat Architectuur Punt Zoetermeer verschillende bijzondere gebouwen zien. Deze maand de verrassend kleurrijke ‘American Style’ woningen aan het Limbahout in Rokkeveen.

In het uiterste puntje van Rokkeveen, vlakbij het Balijbos, is in 1998-2000 een doodlopende straat in ‘American Style’ gebouwd. Wij kennen de lusvormige straat als het Limbahout op het voormalige Floriade terrein. Wie aan komt rijden wordt verrast door open voortuinen, groenstroken in plaats van trottoirs en markante huizen in uitgesproken kleuren met veranda’s.

De twee architecten, Wolbrand van der Vis (bureau PBV uit Wassenaar) en R.J. Steevensz (bureau PPKZ uit Chicago) lieten zich hier inspireren door het werk van Frank Lloyd Wright (1867-1959). Wereldberoemd is voor deze architect een toepasselijke benaming. Hij heeft over de hele wereld architecten beïnvloed, zoals bijvoorbeeld in Nederland Dudok en Berlage. Zijn ontwerpen worden gekenmerkt door brede dakoverstekken, horizontale langgerekte lijnen, veranda’s en flauwe dakhellingen. Dit zien we ook terug bij de woningen aan het Limbahout.

 Rokkeveen. Limbahout 2  Rokkeveen. Limbahout detail woning

 

‘Nederlanders zijn geen Amerikanen’

Rokkeveen. BalijbosWat is nou zo bijzonder aan het concept van dit ‘Amerikaanse’ buurtje waar de woningtypen namen dragen als Arizona, Florida en New Hampshire? De mooie, vloeiende lijnen, de robuuste daken, de raampartijen, de overgang naar de natuur? Net als in de suburbs van Amerika lopen de meeste gazons door tot de rijweg en zijn de tuinen niet aangeharkt, maar grote groene vlakten. En net als daar zijn de huizen vrijstaand of twee-onder-een kap. Maar heel Nederlands is dan weer wel dat de gevels vrijwel geheel in baksteen zijn opgetrokken in plaats van in hout. Het buurtje is dan ook geen onvervalste Amerikaanse suburb geworden, omdat volgens de architecten ‘Nederlanders geen Amerikanen zijn’. Dat zien we ook aan de tuinen; die worden steeds minder open door heggen en schuttingen.

Voor Zoetermeer is het in ieder geval een bijzonder stukje van Rokkeveen. De moeite waard om eens door te lopen. En ja, het is een doodlopend straatje, maar aan het eind kun je zo het Balijbos inlopen en ook dat is meer dan de moeite waard. De woningen liggen op de route van de Architectuurwandeling Rokkeveen Floriade, die op eigen gelegenheid is te wandelen. Of met gids op 4 maart 2022.

 

Het gebouw van de maand is gekozen door ArchitectuurPunt Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over architectuur in Zoetermeer en de architectuuragenda op ArchitectuurPuntZoetermeer.nl of op Facebook.

Tekst en foto’s: Dick ValentijnTekst en foto’s: Anke van As

Alle afleveringen van 'Gebouw van de Maand' kunt u hier terug vinden: gebouw-van-de-maand

 

-advertenties-

-goede doel-