In de rubriek 'Idee van de week' telt jouw mening en zeker ook jouw idee. Iedereen kan meedenken en samen zijn we de grootste denktank van Zoetermeer. Vandaag het idee: een centrale transmissie-locatie.

 

vrachtwagenHet is ook de meeste Zoetermeerders duidelijk dat schone lucht van levensbelang is en luchtverontreiniging behoort tot een van de belangrijkste risicofactoren voor de gezondheid. Op basis van landelijke gegevens valt zelfs te berekenen dat jaarlijks ongeveer 80 Zoetermeerders als gevolg van luchtverontreiniging overlijden. Maar handelen naar dit droevige feit is kennelijk vers 2. Terwijl het wel hoog tijd wordt.

Vandaar mijn idee: richt zo snel mogelijk een zogenoemde transmissielocatie in aan de rand van de stad. Laadt daar de boodschappen van grote, vervuilende vrachtwagens en bestelbussen over op kleinere, energievriendelijke - dus elektrische – voertuigen richting de winkelcentra. ‘CO2-emissiearme stadsdistributie’ heet dat.

Maar het houdt niet alleen de lucht schoner in de woongebieden van de stad, het beperkt ook zeer de verkeershinder van de nu door de wijken manoeuvrerende vrachtwagens.

En overigens ben ik van mening dat het gemeentebestuur van Zoetermeer zo snel mogelijk het landelijke Schone Lucht Akkoord (SLA) moet ondertekenen (zie https://www.schoneluchtakkoord.nl/) . Dat akkoord ligt er al van 13 januari 2020 en is inmiddels van handtekeningen voorzien door het Rijk, alle provincies en in totaal 81 gemeenten. Op die lijst ontbreekt Zoetermeer nog steeds, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Den Haag en Rotterdam en in onze regio verder Alphen aan den Rijn, Delft, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp en Rijswijk. Laat schone lucht ook Zoetermeer een zorg zijn…

Inzender: Raymond Timmermans (een van de ‘Supporters Luchtkwaliteit Zoetermeer’)

 

Heeft u een goed idee? Aarzel dan niet en stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

-advertenties-

-goede doel-