60 jaar new town 2De geschiedenis van Zoetermeer nam in 1962 een spectaculaire wending dus in 2022 is het 60 jaar geleden dat Zoetermeer werd aangewezen voor de bouw van een nieuwe stad. Dit speciale jubileumjaar wordt natuurlijk gevierd.  

Onder de noemer Zoetermeer 60 jaar New Town zijn er tal van interessante activiteiten binnen het thema van de turbulente groei van Zoetermeer. 

Nieuwe stad met oud centrum 

De bouw van nieuwe steden zag men in 1962 als de oplossing van de woningnood, die ook toen hoog was. Eigenlijk zou het oude dorp gesloopt worden voor de nieuwe stad. Uiteindelijk stak de gemeenteraad daar een stokje voor. Zo groeide Zoetermeer uit tot een stad met nieuwe scholen, winkels, verenigingen, parken, infrastructuur en kantoren, met daarbinnen de historische Dorpsstraat. 

Compacte stad in het groen 

Rondom het oude dorp werden de nieuwe wijken gebouwd. Deze verschillende wijken weerspiegelen op een mooie manier de architectuur en stedenbouwkundige idealen van de tijd waarin ze gebouwd werden. Vaak liep Zoetermeer voorop met allerlei experimentele projecten op het gebied van architectuur. Met een groot aantal woningen op een klein oppervlak, werd het Groene Hart namelijk zo veel mogelijk gespaard en door de vele parken kreeg ook de stad een groene uitstraling. Het Floriadepark uit 1992 vormde zelfs de basis voor de wijk Rokkeveen. 

60 jaar new town 1Koepeltjeswoningen en sportpaleizen 

Door de snelle groei heeft Zoetermeer een grote rijkdom aan gebouwen die kenmerkend zijn voor de jaren 60, 70 en 80. Deze zogenoemde Post 65 architectuur kan nu rekenen op grote belangstelling van erfgoeddeskundigen. Bekende voorbeelden zijn de Koepeltjeswoningen, de sportkoepel Olympus in Meerzicht en de terrasflat aan het Douzapad. Ook nu komen er regelmatig karakteristieke gebouwen bij, zoals Gymworld en het kleurrijke NBD Biblion. 

Jubileumjaar met activiteiten 

Ontdek in dit jubileumjaar de bijzonderheden van Zoetermeer. Tijdens Zoetermeer 60 jaar New Town organiseren lokale organisaties tal van activiteiten en wordt er gepubliceerd over de unieke ontwikkeling van Zoetermeer in de afgelopen 60 jaar. De aftrap van het jubileumjaar vindt plaats op vrijdag 21 januari 2022 met een interactieve online lezing. 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-