sterretjesOp de persconferentie van dinsdag 14 december werd duidelijk dat er geen versoepelingen komen van de coronamaatregelen rond de feestdagen. Hoe is het voor jongeren om te horen dat er weer geen feest kan zijn met de jaarwisseling en het afsteken van vuurwerk verboden is?

Tom, 21 jaar, werkt als monteur en is helemaal klaar met het coronavirus en alle maatregelen. “Ik vind het verschrikkelijk, omdat het voor ons jongeren belangrijke jaren zijn om feest te vieren. Ook met minder vrienden en familie kunnen zijn is niet goed. Als jongeren missen wij het sociale contact rond de jaarwisseling.”
Het gaat Tom niet om het missen van één feestje, maar nu alles voor het tweede jaar op rij wéér wordt afgeblazen, merkt hij dat het hem veel doet. “Dit zijn gewoon de jaren waarin je als jongere kán feesten en je netwerk van vrienden opbouwen. Het is niet zo vanzelfsprekend dat we dit weer kunnen inhalen straks…”

Ben jij iemand die graag vuurwerk afsteekt?

“Jazeker, ik was vroeger vooral fan van het knalvuurwerk, maar steek nu liever siervuurwerk af. Als ik de kans krijg wil ik wel graag vuurwerk afsteken, ook dit jaar. Dat hoort er voor mij gewoon bij. Ook kan ik er makkelijk aankomen. Er is nog nooit zoveel vuurwerk gekocht onder de mensen die ik ken. Siervuurwerk is makkelijker te koop dan knallers, maar ook daar komen ze wel aan.”


Oud en Nieuw Feest

De laatste keer dat Tom naar een Oud en Nieuw Feest ging is nu alweer drie jaar geleden. Toen ging hij naar het NYE feest in Silverdome. Dit jaar gaat dat feest niet door, maar er komt wel een online versie. “Leuk idee hoor”, vindt Tomas, “maar dat vind ik geen feest. Ik ga zelf wel bij vrienden thuis zorgen voor ons eigen feestje!” Tom had al, samen met wat vrienden, kaarten voor een feest in Amsterdam, maar dat gaat niet door vanwege de coronamaatregelen.

“Er zullen mogelijk wel meer huisfeesten komen. Dit is niet legaal, maar ik denk dat heel veel jongeren toch het feest gaan opzoeken. Ik denk dat de meeste jongeren wel klaar zijn met de maatregelen en toch het plezier gaan opzoeken. Vorig jaar begon het bij een drankje bij mij thuis met vrienden en het eindigde met 70 man in de straat.”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-