Zanyar Aziz 768x1151Zoetermeerder Zanyar Aziz bereikte met zijn verhaal ‘Gelukszoekers’ de finale van de El Hizjra Literatuurprijs. Zanyar schrijft gedichten en korte verhalen, vrienden stimuleerden hem om eens mee te doen en zijn werk in te sturen voor de prijs.


De jaarlijkse El Hizjra Literatuurprijs is een prijs die garant staat voor de ontdekking van jong schrijftalent met een biculturele achtergrond. Vorig jaar stuurde Zanyar een gedicht in, kwam op de longlist terecht, maar bereikte uiteindelijk niet de finale. Het korte verhaal ‘Gelukszoekers’ was dit jaar wel goed voor een finaleplaats.
Voor de El Hizjra Literatuurprijs schrijven de deelnemers niet alleen een verhaal of gedicht, zij dragen dit ook voor. Zondag 12 december was de spannende finale waarbij de drie finalisten voor poëzie en de drie finalisten voor proza 5 minuten van hun verhaal mochten oplezen. De voordracht werd ook meegerekend en de winnaar van proza, Monique Hendriks, was de enige van de drie die haar declamatie, met veel expressie, uit haar hoofd deed. Geen winst dus voor Zanyar, maar eigenlijk toch ook weer wel: “Ik had vaak te weinig zelfvertrouwen en was te vaak kritisch naar mijzelf. Nu heb ik het gevoel dat ik dat iets meer mag loslaten en meer van mijzelf te delen met anderen. Ik zal vanaf komend jaar meer de stoute schoenen aantrekken en mijn verhaaltjes en gedichtjes meer inzenden en vooral meer schrijven. Wie weet benader ik volgend jaar een uitgeverij omdat het mij leuk lijkt een boekje uit te geven, echter wat ik wel zeker weet is dat ik nu meer gemotiveerd ben om te schrijven!”

 

Wat is de inspiratie voor jouw verhaal?

Het verhaal Gelukszoekers vertelt, deels autobiografisch, het verhaal van een gelukszoeker/migrant/persoon die Zanyar regelmatig tegenkwam in casino’s in Zoetermeer en Den Haag. Zanyar: “De oude man in het verhaaltje is een oudere man van Turkse afkomst, en in het verhaaltje noem ik hem het Orakel, omdat hij accuraat cijfers kan voorspellen, maar dit niet kan voor zichzelf. Ik vond hem vrij bijzonder ogend persoon en hij inspireerde mij om het verhaaltje te schrijven over een plek en personen die niet veel opduiken in het gros van de literaire verhalen. Hij inspireerde mij doordat ik afleid uit zijn verhaal dat je je hoofd hoog kan houden ondanks tegenslag, om ondanks je situatie toch nog een bepaalde stijl, elegantie of trots te weten te behouden.”

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-