sorayaOngeveer 15 jaar geleden kwam Soraya Luijks voor het eerst in aanraking met doven/slechthorenden, gebarentaal en de bijbehorende Dovencultuur. Haar (stief) familie bleek voor de helft slechthorend of doof te zijn. De manier waarop haar stiefvader communiceerde met zijn ouders, tantes, ooms en neven vond Soraya verbazingwekkend. “Ik was ongeveer acht jaar oud, klein maar enorm geboeid door de wapperende handen en de band die men had. De ontvangst binnen die familie was open, spontaan en enthousiast.” Voor Soraya leek het alsof zij vanaf minuut 1 werd geaccepteerd, men probeerde ondanks dat zij (nog) niet vaardig was in de gebarentaal met haar te communiceren. In het begin was dit vooral wijzen en duidelijk articuleren. Dit articuleren keek zij weer af van haar stiefvader, de mondbewegingen die hij produceerde deed Soraya na en ze experimenteerde met andere woorden. “Ik merkte dat men mij steeds beter ging begrijpen en ik hen, dat voelde zo fijn!”

Naast het afkijken van het articuleren werd Soraya ook onderwezen door haar lieve oma. Wanneer Soraya een gebaar wilde weten, in welke context dan ook, leerde haar oma haar die gebaren. “De band die ik kreeg met mijn opa en oma was zo passievol, liefdevol en open.” Om nog meer kennis over gebarentaal en dovencultuur op te doen heeft Soraya in 2009 samen met haar moeder een Cursus Nederlandse Gebarentaal voor Algemeen Belangstellenden bij Wezodo gevolgd. Wezodo is de Stichting Welzijn & Zorg Doven Zoetermeer. Doven, slechthorenden of andere belangstellenden voor gebarentaal en dovencultuur nemen hier deel aan verschillende activiteiten, van rummikub- of bingotoernooien, computer avonden tot aan de gezellige gebarenpub op de vrijdagavond waar iedereen welkom is.

Toen Soraya in 2012 haar diploma voor de opleiding Onderwijs Assistent (niveau 4) behaalde, wilde zij haar passie voor gebaren combineren met het lesgeven. Zij volgde verdere opleidingen om nog beter te worden in de gebarentaal en zit nu in haar laatste jaar Docent Nederlandse Gebarentaal (NGT).

Het afgelopen jaar is Soraya bezig geweest met het opzetten van haar eigen bedrijf: Sorado. Op dit moment is Soraya werkzaam als Docent Babygebaren, waar zij in 2014 haar certificaat voor heeft behaald. Het lesgeven aan ouder(s) en/of verzorger(s) van baby’s en jonge kinderen geeft Soraya een positieve boost. “Ik geniet van hun verbaasde gezichten wanneer ik hen de voordelen van de methode Babygebaren uitleg of de gemaakte filmpjes opgestuurd krijgt, waarin het kindje het eerste gebaar produceert. Ik vind het mooi om te zien hoe ouders zich inspannen om te investeren in de toekomst van een kind.” Als docent Babygebaren draagt Soraya haar steentje bij om zelfs na de cursus verdiepingsbijeenkomsten te organiseren en de nog overgebleven vragen vrijblijvend te beantwoorden.

Babygebaren

Babygebaren is het ondersteunen van de gesproken taal door middel van gebaren. Ouders, kinderdagverblijven en jeugdgezondheidszorginstellingen werken met Babygebaren omdat de voordelen ervan keer op keer in verschillende situaties en bij veel doelgroepen bevestigd worden. Babygebaren kan horende kindjes heel veel voordeel en plezier in communicatie geven!

Hoewel een kind pas rond een jaar of anderhalf begint met praten is het cognitief al veel eerder in staat om te communiceren. Door je kind gebaren aan te leren, kun je deze periode overbruggen. Je kunt al met je kind communiceren voordat het fysiek in staat is om te praten!

Tussen zes en negen maanden zijn de hersenfuncties zodanig ontwikkeld dat het kind zich meer bewust wordt van zijn directe omgeving en het de aandacht beter kan sturen en steeds langer kan vasthouden. Het kind kan associëren: het verbindt de woorden die het hoort aan de voorwerpen die het ziet en de handelingen die het meemaakt. Het kind ziet en herkent een vliegtuig in de lucht en een eendje dat in de vijver zwemt. Het weet wat er gaat gebeuren als je vraagt of het wil eten of gaat slapen. Een kind wil graag met je delen wat het beleeft en nodig heeft. Met Babygebaren geef je het een manier om dit uit zichzelf te doen, zonder dat jij hoeft in te vullen waar het kind naar zou kunnen wijzen of wat het zou kunnen willen. En omdat je kind met gebaren zelf een gesprek met jou kan starten, krijg je meer inzicht in de belevingswereld en de belangstelling van je kind.

De eerst volgende cursus Babygebaren zal gegeven worden
1. Cursusdag 1: Zaterdag 30 april 10.00 tot 12.30 uur
2. Cursusdag 2: Zaterdag 21 mei 10.00 tot 12.00 uur
3. Cursusdag 3: Zaterdag 11 juni 10.00 tot 12.00 uur


De cursus zal gegeven worden op het gebarenplein van Wezodo, Stichting Welzijn & Zorg Doven Zuid-Holland op de 5-meistraat 1, 2712 VD Zoetermeer.

-advertenties-

-goede doel-