IMG 3358Wethouder Blansjaar onthulde woensdag 31 mei een plaquette over de band die Escher heeft met Zoetermeer. De inmiddels wereldberoemde graficus Maurits Cornelis Escher was gedurende vele jaren eigenaar van een boerderij aan de Voorweg 153 te Zoetermeer en verbleef hier ook regelmatig.

Kunstliefhebber en jazzorganisator Gerhard ten Hoopen kwam er bij toeval achter dat deze inmiddels wereldbekende kunstenaar, die in Baarn woonde, maar al te graag vertoefde op het landgoed dat hij via erfenis uit zijn moeders familie ooit had geërfd. Samen met Jan Kragt besloot hij dat deze cultuurgeschiedenis niet onopgemerkt mocht blijven en zette de nodige stappen om bij de boerderij een plaquette te plaatsen.
Woensdagmiddag 31 mei werd de plaquette onthuld, in het bijzijn van Arie van Dorp, die in de boerderij woonde met zijn familie toen Escher regelmatig op bezoek kwam. Ook startte Blansjaar de website https://escherinzoetermeer.nl/index.html met veel achtergrondinformatie.

 

 IMG 3329  IMG 3337

De boerderij van Escher

20230531 39473De boerderij die Escher in bezit had, werd in 1880 herbouwd en was afkomstig uit de nalatenschap van zijn moeder. Dit was de familie Gleichman, die sinds 1832 deze boerderij in bezit had. Escher verbleef hier graag, hij werd dan van het treinstation opgehaald door Van Dorp om naar de boerderij te gaan. In de oorlogsjaren verbleven twee van Eschers zonen op de boerderij, zelf kwam hij ook meerdere malen langs, om dan met zakken bonen en spek weer terug te reizen naar Baarn.
Het onderhoud van de boerderij werd te kostbaar voor Escher, die zijn bezit in 1954 aan Zoetermeerder Johannes Cornelis van Dorp verkocht. De boerderijwoning is nog altijd in bezit van de familie van Dorp; al enige jaren wordt deze bewoond door kleinzoon Piet van Dorp, voormalig eigenaar van houthandel Van Dorp Hout.
De familie Van Dorp heeft verschillende brieven en enkele etsen van M. C. Escher, die tot aan zijn dood in 1972 contact hield met de familie.

 

Plaquette en Escherpad


De plaquette, een informatiebord met foto’s en informatie over Eschers tijd in Zoetermeer, is geplaatst op de erfgrens van de boerderij op de hoek van de Voorweg en het onlangs gerealiseerde M.C. Escherpad. Het voet- en fietspad verbindt de Voorweg met de Nieuwe Driemanspolder en loopt langs het recreatiegebied de Nieuwe Driemanspolder.

Vanaf het Escherpad kun je ook de Escher Fietsroute rijden, in 72 kilometer rij je door Zoetermeer, Bleiswijk, Moerkapelle, Benthuizen, Stompwijk en weer terug naar het Escherpad. De Fietsroute is gemaakt door Toervereniging Zoetermeer '77 en is hier te vinden: https://www.routeyou.com/nl-nl/route/view/12585014/fietsroute/escher-route#map

Foto's: Ernst van Erkelens, meer foto's op https://ernstvanerkelens.smugmug.com/Onthulling-plaquette-MC-Escher/

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-