DSC00376a wNadat zowel maart als april meest kil en nat waren, veerde de laatste lentemaand op met vooral veel zonnige en ook warme dagen. Met name het tweede deel van de maand voelde daardoor soms bijna zomers aan.

De bloeimaand begon nog wisselvallig. Op 2 mei werd het slechts ruim 11 graden in onze stad terwijl het kwik 3 dagen later piekte naar 22 graden. Dat was meteen de eerste warme (20+) dag van de maand en trouwens ook van 2023. Het is tekenend voor de koele lente tot begin mei dat dat de eerste 20-plusser zo laat in het seizoen viel. Zeker als je bedenkt dat we er de laatste jaren in maart en april soms al handenvol van hadden gesprokkeld.

 DSC00362a w  DSC00367a w

Na regen komt zonneschijn

In de tweede week van mei raakte de bloeimaand een paar dagen in een flinke dip met regen en koelte. Vooral 11 mei maakte het daarbij erg bont, want met flinke gietbuien werd het een totaal verregende dag: er viel maar liefst ruim 25 mm in Zoetermeer. Op de 12e viel nog wat regen, maar daarna bleef het tot en met eind mei helemaal droog. Vrijwel dagelijks schitterde vanaf de 13e de zon bijna onafgebroken aan het firmament. Ook scoorden we een stuk of tien warme dagen in onze stad wat een mooie score is voor de laatste lentemaand.

 

Mei blonk uit in zonneschijn, maar de lente als geheel was kleddernat

Als we de totaalbalans van mei opmaken viel vooral de bijzonder grote hoeveelheid zonneschijn op. Er viel ongeveer net zoveel regen als normaal in Zoetermeer (en dat in maar een paar dagen tijd). Qua temperatuur scoorde mei ook rond het gemiddelde en er waren dus behoorlijk veel warme dagen. Het is opvallend dat we in onze stad in 2023 nog ver verwijderd zijn gebleven van zomerse (25+) dagen. De warmste dagen tot nu toe waren 5 en 31 mei met ‘slechts’ 22 graden.

Als we terugblikken op het voorjaar van 2023 als geheel dan blijkt dat die uitzonderlijk nat is geweest. De lente was ook aan de koele kant hoewel dat eigenlijk nog wel meeviel, zeker als je bedenkt dat we tot diep in maart nog werden geplaagd door koude-invallen met sneeuw. De zon liet zich in totaal ongeveer evenveel zien als gewoonlijk. Vriezen deed het in het voorjaar maar een paar dagen (in maart) in onze stad.

 DSC00372a w  DSC00401b w

Juni gaat verder met droog en vrij zonnig weer

Hogedrukgebieden ten noorden en westen van ons land bezorgen ons ook de komende week droog en meest zonnig weer. Door genoemde drukverdeling voert de wind steeds lucht uit noordelijke streken aan en daardoor wordt het voorlopig nog niet écht warm. Het is nu dus wachten op de eerste zomerse en wie weet ook tropische dagen later in het seizoen. En oh ja na al dat water in het voorjaar kondigt zich misschien toch weer een échte droogteperiode aan..

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-