museum de voordeMuseum De Voorde sloot op 7 maart dit jaar definitief de deuren. Maar op dat moment was er nog geen bestemming voor de collectie van het museum. Het college stelt nu voor om een Zoetermeers erfgoedcentrum te maken om hier de collectie tentoon te stellen.

Uit een onderzoek naar de mogelijkheden voor het tentoonstellen van Zoetermeers erfgoed en het aanbieden van erfgoededucatie kwamen drie mogelijke scenario’s. Onderzoeksbureau DSP-groep heeft met alle betrokken partners gesproken en het onderzoeksrapport op 26 april afgerond. Wethouder Blansjaar stelt voor om het eerste scenario te kiezen: een erfgoedcentrum waar bezoekers het Zoetermeerse erfgoed kunnen bekijken.

Drie scenario’s

Het eerste scenario wordt het meest kansrijk geacht, dit is het Erfgoedcentrum. Een multifunctioneel gebouw met een vaste expositie, grote (wissel-)exposities, een filmzaal, horeca en een dakterras. Een mogelijke locatie is nog niet bekend, maar in het onderzoek wordt gesproken van een locatie bij de Dorpsstraat, gezien de verbinding met het verleden.

In scenario nummer twee worden verspreid over de stad kleinere presentaties gehouden. In dit scenario zorgen bestaande professionele culturele organisaties binnen hun eigen muren voor presentatie en educatie van erfgoed. Scenario nummer drie gaat uit van Flexibele projectorganisatie, hierbij wordt gedacht aan een kleine fysieke locatie van waaruit bij culturele partners in de stad, in scholen of pop-up erfgoededucatie mogelijk is.

 

In 2023 is in de gemeentebegroting € 1.5 miljoen gereserveerd voor het sluiten van Museum De Voorde. € 656.000 gaan naar de overname van de lening van stichting Museum De Voorde waar de gemeente garant voor staat. Voor de overdracht van de collectie van Museum De Voorde is € 555.000 gereserveerd voor 2023/2024.

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-