hgos expo1Historisch Genootschap Oud Soetermeer heeft in het HGOS-pand aan de Dorpsstraat 132 de tentoonstelling Verzet en Vrijheid geopend. De wethouder van Kunst en Cultuur van Zoetermeer, de heer Wim Blansjaar, opende de tentoonstelling samen met enthousiaste leden van Scouting John Mc Cormick Zoetermeer.

 

 hgos expo2  hgos expo3


kinderen bevrijding zoetermeerIn de tentoonstelling zie je beelden van het verzet tijdens de Duitse bezetting in Zoetermeer, de dramatisch verlopen 5e mei 1945 in Zoetermeer en het verademende vrijheidsgevoel van de Zoetermeerders na de bevrijding. Zoetermeerse inwoners pleegden op allerlei manieren en veelal met gevaar voor het eigen leven daden van verzet tegen de Duitse bezetters.

Anno 2023 maakt de herdenking van 4e en 5e mei deel uit van de levende geschiedenis. Er zijn nog getuigen die kunnen vertellen over toen. Zij roepen de volgende generatie(s) op om te blijven herdenken en er bij te blijven stilstaan dat in vrijheid leven niet vanzelfsprekend is en uiterst kostbaar is als zij wordt bedreigd of zelfs uit de samenleving wordt verbannen.

De tentoonstelling Verzet en Vrijheid is elke maandagavond, woensdag- en zaterdagmiddag te bekijken, tot in juni, in het HGOS-pand aan de Dorpsstraat 132. Entree is gratis.

Foto's: HGOS

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-