DSC00296a wNa een kletsnatte maart bracht ook de tweede lentemaand erg karig lenteweer. Naast erg nat was de paasmaand ook koel. April startte met een relatief koud maar vrij zonnig weekje.

DSC00303a wOverdag haalde de temperatuur in onze stad niet of nauwelijks de 10 graden terwijl het kwik ’s nachts met het vriespunt flirtte. Vanaf de 8e ging de temperatuur zowel overdag als in de nacht omhoog. Dat was ook de opmaat naar een veelal wisselvallig weerbeeld dat tot vrijwel het eind van april aanhield. Vooral tegen het eind van de maand viel regelmatig flink wat regen: op enkele dagen ook meer dan 10 mm. Per saldo was de paasmaand in Zoetermeer bijna tweemaal zo nat als normaal.

Het viel in onze regio wat dat betreft eigenlijk nog wel mee vergeleken met andere gebieden in Nederland waar hier en daar driemaal zoveel regen als gebruikelijk voor april naar beneden kwam. De positieve keerzijde is dat we, anders dan in voorgaande jaren, nu niet geplaagd lijken te gaan worden door (grote) droogte en dat is een zegen voor de natuur!

 

April noteerde geen enkele warme dag in Zoetermeer

De maximumtemperatuur in onze stad in de voorbije maand lag rond de 17,5 graden (op de 30e). Het is zeer uitzonderlijk in ons snel opwarmende klimaat dat het kwik in de paasmaand zover verwijderd bleef van de grens van een warme (20+ graden) dag. Soms hadden we hier voor 1 mei de afgelopen jaren al tien of meer van zulke warme dagen te pakken, maar dit jaar nog geen een!

Al met al is dit, ook gezien de kletsnatte maand maart, tekenend voor de tegenvallende lente tot nu toe. De hoogste temperatuur dit jaar in onze stad is tot nu toe 17,5 graden en dan te bedenken dat het op 1 januari al 15 graden was! Maar ter relativering: de afgelopen koude aprilmaand zou in de vorige eeuw aan de warme kant zijn geweest en bovendien was april 2021 nog veel kouder dan dit jaar. En oh ja, de zon liet zich de voorbije maand tussen de regenbuien flink zien en zodoende gaat april als gemiddeld zonnig de boeken in.

 DSC00288a w  DSC00290a w  DSC00292a w

Mei start met prettig weer maar blijft voorlopig aan de koele kant

Hogedrukgebiedjes zorgen aan het begin van de laatste lentemaand voor tamelijk zonnig en vrijwel droog weer. Omdat de luchtsoort nog steeds uit het noorden afkomstig is, blijft ook nu echte warmte uit: het is rond de 15 graden en in het midden van de week zelfs nog een stuk koeler. Dus het wordt pas later in mei uitkijken naar de eerste warme, en wie weet ook meteen zomerse (25+) dagen!

Tekst en foto’s: Rob Oele

Alle weerberichten vindt u terug bij: Het-weer-in-Zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-