Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: ’t Is stil bij Zoetermeer.

delivery man employee in red cap blank tshirt uniform looking at camera surprised making silence gesture with finger on lips standing over blue backgroundVrolijk fluitend nader ik het lonkende groen, behorende bij een, op de schaal van het minderwaardigheidscomplex, postzegelgroot natuurgebied dat Zoetermeer rijk is. Aangekomen bij de voet van een heuveltje dat in het grootmoedswaanzinnige denken van sommigen, ooit een berg moet worden, kom ik de eerste mede-natuurliefhebber tegen. Zijn hand schiet omhoog, een vinger bedekt de lippen en er wordt een ‘ssstt’ uit de resterende ruimte van de mond geperst. Mijn wenkbrauwen schieten omhoog, maar mijn onbegrip wordt niet herkend. Het teken doet mij wel denken aan een klassieker uit vervlogen tijden. Silence is golden van de Fortunes en dat deuntje fluit lekker weg. En die vervolg ik ook. Niet veel later twee wandelaars, trendy bergwandelschoenen, een camera om de nek met een lens zo groot waar EasyToys jaloers op zou kunnen worden. Wederom, maar nu twee vingers richting twee anders vervormde monden met het ontsnappende ‘ssstt’-geluid. Mijn beheersing stopt hier. Ik vraag heel netjes en door opvoeding verkregen beleefdheid, wat de bedoeling is van het ontsnappende gas.
‘Mijnheer, u bevindt zich in een stiltegebied.’ Het kwartje valt. Ik begrijp het belang. Begripvol vervolg ik mijn wandeling, genietend van al het moois om mij heen. Met op de achtergrond de suizende golfbal, op de voorgrond de architectonische schoonheid van het SnowWorldgedrocht met zijn krijsende snowboarders, op hoogte de kleurige vliegtuigen, naast me de vallende luid vloekende mountainbiker en in de verte de snelweggeluiden. Ook niet te ontkennen, de brullende limietloze decibels door motoruitlaten uitgebrald, op de Veenweg. Je staat er niet bij stil maar zo’n stiltegebied…je wordt er stil van.

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl 

Foto: Afbeelding van stockking op Freepik

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-