Wethouder Ingeborg ter Laak, met portefeuille Zorg & welzijn, zou het liefst het hele systeem rond de zorg veranderen. Ter Laak: “Gezondheid zou beloond moeten worden, niet behandeling van ziekte zoals het nu is. Maar hoe draai je dit om?”

 

IngeborgDe wethouder werd begin deze week onaangenaam verrast door een bericht ban het LangeLand Ziekenhuis. Het Zoetermeerse ziekenhuis is sinds maart gefuseerd met het Haga Ziekenhuis en wil deze zomer een onderzoek starten om de geboortezorg uit te plaatsen. Ter Laak: “In het hoofdlijnenakkoord van het ziekenhuis staat juist dat er een verkenning komt naar de geboortezorg en of het haalbaar is om dit in Zoetermeer te houden. Nu willen zij onderzoeken om het uit te plaatsen, dat is voor mij een stap te snel.”

 

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars willen de zorg graag centraal geregeld zien, dit is vaak ook het meest efficiënt. Ter Laak: “Ik zou graag zien dat vanuit de inwoners gedacht wordt. We willen onze burgers graag gezond houden, hoe doe je dat op de beste en meest effectieve manier. Dat zou het gesprek moeten zijn.”

 

 

Zorg in samenspraak met burger

De zorg in Nederland wordt op dit moment vaak bepaald door financiële overwegingen. Het ziekenhuis moet zijn financieel plaatje rond zien te krijgen en kijkt daarvoor naar de meest efficiënte manier om zorg te verlenen. Ter Laak: “Maar dit is niet wat de burger graag zou willen. Wij willen dat burgers zouden kunnen meebeslissen over de zorg in hun stad.”
In de plannen van het LangeLand ziekenhuis zou in Zoetermeer alleen geplande basiszorg worden gegeven, voor meer specialistische zorg zouden Zoetermeerders dan naar Den Haag verwezen worden. Ter Laak: “Ik weet niet of dit systeem gaat werken. Mensen uit Den Haag zouden dan hier naar toe moeten komen voor bijvoorbeeld een röntgenfoto, en voor bijvoorbeeld een bevalling moeten wij dan weer naar Den Haag. Maar er is nu al te weinig plek voor geboortezorg, ook in Den Haag. Mensen uit Woerden en Schiedam komen nu al naar Zoetermeer om te bevallen omdat daar geen plek is.”

 

Aankloppen bij minister

Wethouder Ter Laak gaat nu aankloppen bij de minister. Na het sluiten van het Slotervaart ziekenhuis heeft de toenmalige minister een Algemene Maatregel van Bestuur vastgelegd waarin geregeld wordt dat bewoners inspraak moeten krijgen als een ziekenhuis plannen heeft om het aanbod van acute zorg op een bepaalde locatie te beëindigen. Deze maatregel is sinds begin dit jaar van kracht. Ter Laak: “Nu is het op dit moment alleen zo dat deze inspraak pas op het laatste moment plaatsvindt, als eigenlijk alle plannen al gemaakt zijn. Dan sta je eigenlijk al met de rug tegen de muur. Maar wij willen deze inspraak aan de voorkant, vóór de besluitvorming rond is.”

Foto: wethouder Ter Laak

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-