Babyvoetjes rozeHet LangeLand Ziekenhuis dreigt de geboortezorg weg te bezuinigen. Het Zoetermeerse college is bezorgd over deze stap van het LangeLand en volgens Wethouder Ter Laak is dit niet volgens de afspraken die zijn gemaakt met het ziekenhuis.
Per 1 maart 2023 is het LangeLand Ziekenhuis officieel gefuseerd met het Haga Ziekenhuis. In het Hoofdlijnenakkoord van deze fusie is afgesproken dat ‘in de komende jaren een zorgvuldige verkenning gedaan hoe de acute geboortezorg op een verantwoorde wijze wordt vormgegeven’.


Geboortezorg elders in de regio

Onlangs bleek echter tijdens een bestuurlijk overleg met het ziekenhuisbestuur dat zij gaan onderzoeken of de Zoetermeerse geboortezorg de komende jaren elders in de regio kan worden ondergebracht. Dit zou betekenen dat er in Zoetermeer niet meer in het ziekenhuis bevallen kan worden.
De eerstelijns geboortezorg, de praktijken waar verloskundigen werken blijft wel in onze stad, maar de tweedelijns geboortezorg, verloskundigen in het ziekenhuis, dreigt nu te verdwijnen.


Nader onderzoek

Het college laat de raad in een memo weten dat ze zich dan ook grote zorgen maken over deze ontwikkelingen en vindt dat het ziekenhuisbestuur ook moet kijken naar de maatschappelijke impact en niet alleen naar de financiële belangen in deze beslissing. De wethouder wil, samen met het Verloskundig Samenwerkings Verband Zoetermeer en stichting Eerstelijnszorg Zoetermeer, bekijken hoe de geboortezorg voor Zoetermeer behouden kan blijven.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-