persgesprek veiligheidNa een aantal jaar daling van het aantal misdrijven in Zoetermeer tijdens corona, zijn afgelopen jaar de misdrijfcijfers weer licht gestegen. In 2022 werden in totaal 5.820 misdrijven gepleegd in Zoetermeer, een stijging van 8% met 2021.

Wat opvalt bij de stijging is dat er meer geweldsdelicten worden gepleegd, 650 in 2022, en het aantal straatroven steeg met 88% naar 32. Positief is dat het aantal woninginbraken blijft dalen, er werden in 2022 96 inbraken gepleegd. Dit is opmerkelijk omdat mensen in coronatijd veel meer thuis waren, in 2022 werden de coronamaatregelen snel afgeschaald waar door mensen weer meer naar hun werk gingen.
Rijden onder invloed van drank verdubbelde bijna, van 102 keer in 2021 naar 206 keer in 2022. Het aantal gevallen van rijden onder invloed van drugs/geneesmiddelen is zelfs nog hoger, dit is 352.
In het persgesprek over veiligheid gaven de burgemeester, politie, brandweer en handhaving een toelichting bij de jaarlijkse misdrijfcijfers.

 

Capaciteit

De politie heeft nog steeds te maken met capaciteitsproblemen, van de 182 fte formatie is maar 133 fte daadwerkelijk bezet. Teamchef Cor Pronk merkt dat veel inzet van de politie naar zaken gaat die niet direct met misdrijven te maken hebben, maar wel door de politie opgepakt worden. Zo is politie Haaglanden veel tijd kwijt met het begeleiden van demonstraties, maar ook met verwarde personen. Cor Pronk: “De toename van verward gedrag baart ons zorgen. De politie is niet de instantie die dit kan oplossen, maar in zorginstellingen is vaak geen plaats, waardoor mensen snel weer op straat belanden en daar overlast veroorzaken.” De politie kreeg in Zoetermeer in 2022 ruim 1000 meldingen van personen met verward of onbegrepen gedrag. Vaak gaat het hierbij om dezelfde mensen waar meerdere keren de politie voor gebeld wordt.

Posten voor wijkagenten worden wel voor de volle 100% ingevuld. Pronk: “We willen zo de zorg naar de burger waarborgen. Wijkagenten zijn heel zichtbaar in de wijk en een belangrijk aanspreekpunt voor de burger.”

 

Geen extra geld ministerie

Burgemeester Bezuijen: “We zijn als Zoetermeer de derde stad van Zuid-Holland en krijgen ook in toenemende mate te maken met veiligheidsproblemen van een grote stad.” De burgemeester vindt het dan ook vreemd dat Zoetermeer niet in aanmerking komt voor extra geld dat het ministerie van Justitie en Veiligheid beschikbaar heeft gesteld. Bezuijen: “Zoetermeer komt niet in aanmerking voor dit geld ‘Preventie met gezag’, in het kader van de aanpak jeugdcriminaliteit. Maar op 6 gemeenten na hebben we het hoogste percentage jongeren dat verdacht wordt van een misdrijf. Deze week stuur ik een brief naar het ministerie met het verzoek om daarbij te mogen aansluiten.”

 

Nieuw veiligheidsbeleid

In de commissievergadering van afgelopen maandag is het nieuwe veiligheidsbeleid voor Zoetermeer besproken. Het nieuwe beleid krijgt vier speerpunten:
1) Problematische jeugd(groepen)
2) Ondermijning
3) Extremisme en maatschappelijk ongenoegen
4) Digitale criminaliteit

Ook andere thema’s komen weer terug in het veiligheidsbeleid, zoals de jaarwisseling, inbraak en fysieke veiligheid. De raad moet nog beslissen over dit nieuwe veiligheidsbeleid.

 

Digitale wijkagent

Digitale criminaliteit is een van de speerpunten van het nieuwe veiligheidsbeleid. Hierbij hoort ook het plan van de politie om elk team een digitale wijkagent te geven, die zich vooral online bezig houdt met het opsporen van misdrijven. Cor Pronk: “De digitale wijkagent staat dichter bij de burger dan het centrale digitale onderzoeksteam. De digitale wijkagent gaat eigenlijk surveilleren op internet en werkt vooral preventief.” De digitale wijkagent is er nog niet, maar gaat wel zo snel mogelijk komen, aldus de teamchef politie.

 

Burger nodig

Cor Pronk: “We hebben de Zoetermeerse burger hard nodig bij het melden van vreemde dingen of verdachte omstandigheden. De mensen die in de straat wonen kennen hun buurt en weten wie er thuis hoort. Hen valt het snel op als er iets gebeurt wat niet klopt. We hopen dat mensen blijven melden aan de politie!”

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-