Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: een week tegen discriminatie.

discriminatieElk jaar, elke maand, elke week of elke dag wordt gekoppeld aan wat er aandacht behoeft. Deze week werd de week tegen de discriminatie en in Zoetermeer ingeluid door wethouder ter Laak. Met een mooie vraag.
Of het helpt? Ik sta bij een rijtje uitsluitbakken en alles wat ik uit glas drink, eet of juist niet, gewoon te discrimineren op kleur. Groen, bruin, wit, het valt kletterend op zijn plaats. Iemand met zeiloren moet je niet meer zo stigmatiseren, je kunt voortaan beter zeggen dat zijn oren ver weg staan van zijn hoofd. Zo hoort dat. Maar wel lastig, het is er zo ingedramd. Dan de roodharige, zo herkenbaar in de groep maar ja, het is wel genetisch profileren. Moet ik niet meer doen, maar het duidt zo gemakkelijk. De babykamer, ook zo’n probleem. Roze of blauw schilderen. Weet wat je doet. Jaren later zal het, dan inmiddels puberende kind, jou dat kwalijk nemen dat het niet de keuze heeft gekregen het juiste geslacht te kiezen. Dat zal weer leiden dat de regenboogvlaggen langs de Dorpstraat omgekeerd opgehangen zullen worden. Kleurrijk maar onwenselijk. Kortom, discriminatie ligt overal op de loer. En het onbewust aanleren begint al vroeg. Nu is glas als metafoor wel erg doorzichtig, maar discriminatie is helaas onderdeel voor het goed functioneren van ons brein. Alleen moeten we leren ons bewust te zijn dat we het doen, afleren en zeker niet van wegkijken. Dus een week met die naam is zo gek nog niet. Gek? O jee. Ik bedoel, het is verstandig.

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-