logo franx2Na de expositie Changing Perspective opent kunstgarage Franx zaterdag 25 april twee nieuwe exposities: ‘Kom eens bij me binnen’ en ‘Everyman’. Kunstenaars Albert Verkade en Mat van der Heijden tonen onder meer schilderijen en beelden met flarden teksten, geometrische figuren en kleurrijke patronen.

Daarnaast presenteert Zoetermeers straatfotograaf Michel Verhoef alledaagse taferelen op intrigerende wijze.

Persfoto Franx Albert Verkade en Mat van der Heijden

Opening

De exposities zijn tot en met 7 mei te zien en op zaterdag 25 maart is er een feestelijke opening van 16.00 tot 18.00 uur. Kom langs, laat u verrassen door de kunst en geniet van een lekker drankje en hapje van Kiki bij Franx. Daarnaast verzorgt Franx tijdens de expositieperiode een leuk nevenprogramma. Houd de website en de socials in de gaten voor meer informatie:www.kunstgaragefranx.nl

Kom eens bij me binnen

De expositie ‘Kom eens bij me binnen’ verwijst naar het werk ‘Afrika is boven’ dat Mat van der Heijen dit jaar speciaal voor mede-exposant Albert Verkade heeft gemaakt. Enerzijds is de collage-werkwijze van Mat duidelijk te herkennen, anderzijds vormen de pijlen en geometrische vormen een ode aan het handschrift van Albert. Het is gelijk een voorbeeld van hoe de kenmerkende werken van beide kunstenaars heel goed samengaan.

Vormentaal

De kunst van Albert Verkade kenmerkt zich door de geometrische vormentaal. Zijn signatuur is de pijl, die in menig werk van zijn jarenlange carrière als kunstenaar terug te vinden is. “Al jaren ben ik bezig met de vorm van een pijl,” vertelt Albert. Voor hem is het een symbool wat orde schept uit de dagelijkse dingen om ons heen. “Ik gebruik die vorm om mijn verhaal te vertellen. Dat gaat over dingen als yin en yang, onder en boven, confrontatie en chaos.” Hierdoor krijgen zijn kunstwerken een kenmerkend handschrift.

Experiment

Mat houdt ervan om als kunstenaar te experimenteren met verschillende materialen. Op papier werkt hij onder meer met potlood, aquarel en collage; zijn schilderwerk combineert hij met materialen als lappen stof en woldraden. Flarden van tekst en materialen vormen het startsein bij het maken van zijn schilderijen en werken op papier. In de expositie kan zijn werk een aanknopingspunt vormen voor de eigen ervaringen van bezoekers. “Dat er ergens op weg naar huis iets is blijven hangen waarmee mijn werk of een onderdeel daarvan aansluit bij iemands persoonlijke verhaal,” licht Mat toe. 

Gewone mens

De tentoonstelling wordt aangevuld met het werk van de Zoetermeerse Michel Verhoef. In zijn werk staat de gewone mens centraal.  De mens, die hij ook wel ‘Everyman’ noemt, komt hij tegen door naar buiten te gaan. “Bijvoorbeeld het vertier dat ‘Everyman’ zoekt op de kermis of op het strand,” licht Michel toe. “Hoe gedraagt deze zich in een groep en welke menselijke emoties zijn waarneembaar?” Volgens hem is het gedrag van deze ‘Everyman’ universeel. Als fotograaf zit hij het liefst dicht op het onderwerp zonder zichzelf te mengen in de scène, zodat hij het menselijk gedrag puur kan laten zijn. Michel hoopt dat de kijker iets van zichzelf in de foto’s herkent en houdt hem daarmee een spiegel voor. 

Fotobijschrift: Albert Verkade (l) en Mat van der Heijden richten hun expositie ‘Kom eens bij me binnen’ in.
Foto: kunstgarage Franx.

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-