Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Tussen hoop en vrees.

zin column2Troost. Wat kan troost bieden in een tijd die het tweelingbroertje lijkt van een naargeestige achtbaan? Heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees happen we naar adem: opnieuw een harde lockdown te verduren. Nog geen half jaar geleden hadden we goede hoop. Na de vaccinatiezomer zou alles weer ‘normaal’ worden.

Weinigen hadden gerekend op het scenario dat zich nu aandient, waarin ondanks een hoge vaccinatiegraad alles toch weer op slot is gegaan. We hielden er geen rekening mee. Want de mens is een ‘hoopdier’. Het ‘worstcasescenario’ is niet iets wat we graag gebruiken als richtsnoer. En toch blijkt dat soms wijs, al kun je het nodige afdingen op de vraag of we steeds zo in paniek moeten raken.

Maar duidelijk is wel: zonder hoop wordt het ook niets. We zullen tussen beide polen – tussen hoop en vrees – moeten leren leven. Zoals we ook moeten accepteren dat het leven bestaat uit vreugde en verdriet. ’Voor alles is een tijd’, is een oud Bijbels gezegde. Rekening houdend met het ergste moeten we ons voorbereiden op een betere toekomst. Die twee gaan ten diepste samen. Ze hebben elkaar nodig. Zoals ook wij elkaar nodig hebben. Laten we elkaar erdoor heen slepen, wetend dat het ooit voorbij zal gaan. Dan zullen er zich weer nieuwe problemen aandienen. En nieuwe hoop.

Column: Karl van Klaveren

 

De Zoetermeerders die mee schrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

 

-advertenties-

-goede doel-