DSC02347a wDe tweede zomermaand van 2021 was tamelijk ondermaats qua warmte en zonneschijn. Wat neerslag betreft zullen velen zich de voorbije hooimaand herinneren in verband met rampzalige overstromingen in (Belgisch en Nederlands) Limburg en de Duitse Eifel.

Zoetermeer kreeg een veeg uit de pan van dit soort tropische regenval door een wolkbreuk op de 26e boven Meerzicht en Buytenwegh. Juli begon koel want op de eerste dag werd het bij veel bewolking niet eens 17 graden en dat is héél karig voor hartje zomer. De twee weken daarna was het weerbeeld gematigd zomers met maxima rond of iets boven de 20 graden bij nogal somber weer. Ook viel er af en toe wat regen maar veel had dat niet om het lijf. De derde week was de beste van deze julimaand: de zon liet zich bij rustig weer veel zien en het kwik steeg naar ruim boven de 20 graden. In die periode scoorden we in onze stad nipt 3 zomerse (25+) dagen wat weinig is voor juli. De hoogste temperatuur van de maand was in Zoetermeer ‘maar’ 26 graden op de 22e en dat zegt veel over het gebrek aan echte zomerwarmte. Daartegenover stond dat we relatief veel (27) warme dagen (20+) hadden in onze stad.

 

DSC02325a wExtreme wolkbreuk boven Meerzicht en Buytenwegh

In de slotweek ging het bergafwaarts toen stap voor stap de van oorsprong tropische lucht werd verdreven. Vooral de laatste dagen waren koel en buiig. Op 26 juli ontwikkelde zich in razend tempo vanuit het zuiden een onweersbui die langzaam noordwaarts over Zoetermeer trok. Daarbij werden in minder dan een uur gigantische hoeveelheden regen gedropt boven met name Meerzicht (85 mm) en Buytenwegh (ruim 70 mm). Dat is ongeveer net zoveel als er gemiddeld in een héle maand juli valt. Er was hierdoor veel waterschade in deze wijken. Dit was voor Zoetermeer wellicht een historisch unieke gebeurtenis die we dan te danken zouden hebben aan klimaatverandering.

 DSC02328a w  DSC02343a w  DSC02340a w

Juli was tamelijk koel en ook somber

Per saldo valt de voorbije julimaand als tamelijk somber te kenmerken. Ook was het aan de koele kant door het uitblijven van échte warmte wat wel werd gecompenseerd door veel zwoele nachten. Wat betreft de neerslag bood Zoetermeer een wisselend beeld: aan de westkant waar het zwaartepunt van de wolkbreuk lag, was het duidelijk te nat terwijl het in het midden en oosten van onze stad (ruim) aan de droge kant was. Wat tot slot opvalt is dat Zoetermeer in deze zomer nog geen enkele tropische (30+) dag scoorde.

 

Voorlopig geen grote zomerwarmte in augustus

De derde zomermaand begint zoals juli eindigde: koel en buiig. In de eerste helft van komende week zal het voorts een paar dagen redelijk zomerweer zijn met aardig wat zon en temperaturen rond of iets boven de 20 graden. Maar in de tweede helft van de week steken depressies weer de kop op met buien en wind. Het is nu de vraag of augustus nog (tropische) warmte gaat brengen, maar dat zou later in de maand zo maar kunnen!

Tekst en foto’s: Rob Oele

-advertenties-

-goede doel-