rechtswinkel vrijwilligersJe recht niet gekregen? Vragen over juridische zaken? De Rechtswinkel Zoetermeer staat mensen bij met allerlei juridische vragen en problemen. Elke maand plaatsen we op Zoetermeer Actief een column van de Rechtswinkel, deze week over Scheefwoners en huurverlaging.


De heer en mevrouw Alaoui wonen al bijna 40 jaar in een sociale huurwoning. En naar volle tevredenheid: fijne woning, leuke buurt. Geen verhuisplannen. Jammer was wel dat ze sinds 2013 extra huurverhogingen bovenop de basishuurverhoging moesten betalen, omdat hun inkomen in die 40 jaar teveel was gestegen in verhouding tot de huur. In de loop der tijd waren ze ‘goedkope scheefwoners’ geworden: mensen die in een sociale huurwoning wonen, terwijl ze eigenlijk hiervoor een te hoog inkomen hebben.


Maar de laatste jaren was hun inkomen achteruit gegaan: meneer Alaoui was inmiddels met vervroegd pensioen en mevrouw was arbeidsongeschikt geraakt. Ze hadden de woningbouw-vereniging telefonisch wel gevraagd om de een huurverlaging, maar die weigerde mee te werken. Wat nu?

Mensen die in 2019 en/of 2020 een inkomensafhankelijke huurverhoging van 5.6 (2019) of 6.6 % (2020) hebben gehad met daarna een inkomensdaling tot onder een huishoudinkomen van € 39.055 (2019) of € 43.574 (2020) kunnen een huurverlaging aanvragen. De laatste twee extra huurverhogingen kunnen dan ongedaan worden gemaakt. Dat kan pas vanaf twee maanden nadat de brief is verstuurd. De huurverlaging geldt dus niet voor het verleden.

Het echtpaar Alaoui moet eerst een schriftelijk verzoek bij de woningbouwvereniging indienen. De Huurcommissie heeft daarvoor een modelbrief voorstel huurverlaging op haar website staan. Bij de brief moeten worden gevoegd een uittreksel uit de Basisregistratie personen, waaruit blijkt hoeveel mensen op het adres staan ingeschreven en een inkomensverklaring van alle bewoners. De verhuurder kan huurverlaging weigeren zolang de Belastingdienst het inkomen over 2020 nog niet heeft vastgesteld.

Weigert de woningbouwvereniging medewerking, dan rest het echtpaar Alaoui niets anders dan het verzoek tot huurverlaging binnen 6 weken na de voorgestelde ingangsdatum aan de Huurcommissie voor te leggen door middel van het formulier huurverlaging na inkomensdaling.
Let op: een huurverlaging kan gevolgen hebben voor de huurtoeslag.

 Vanwege de corona-crisis kan je voor een bezoek aan het spreekuur een e-mailsturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het spreekuur is wekelijks op vrijdagavond in het Stadhuis-Forum vanaf 19:30 uur.


De Rechtswinkel Zoetermeer geeft eerste hulp bij juridische vragen en problemen. De rechtswinkeliers zijn afgestudeerde juristen, zij werken vrijwillig bij de rechtswinkel. Zij kunnen advies geven en praktische tips, maar voeren geen procedures.

-advertenties-

-goede doel-