DSC01836a wHeel 2020 bleef het in Zoetermeer sneeuwvrij en dus is het al heel wat dat op één januaridag in 2021, te weten zaterdag de 16e, sneeuwvlokken neerdwarrelden in onze stad. De sneeuwpret duurde maar even want de volgende ochtend was het sneeuwdekje al weer weggesmolten.

 

De voorbije maand kende een afwisseling van zachte en koudere periodes maar per saldo was de voorbije louwmaand iets aan de koude kant in onze stad. De eerste anderhalve week schommelde het kwik veelal tussen de 8 graden overdag en het vriespunt ‘s nachts met af en toe wat nachtvorst. Daarna volgden een paar erg koud aandoende dagen waarbij de temperatuur ook overdag maar net boven het vriespunt uitkwam. Vervolgens werd het zachter en op de 20e scoorden we het maximum van de voorbije louwmaand met ruim 12 graden. Daarna zakte het kwik weer met twee twee koudere dagen tot slot. De allerlaatste dag vroor het in de ochtend tegen de vier graden in onze stad en dat was meteen de laagste temperatuur van dit winterseizoen tot nu toe.

 

De louwmaand was vrij nat en somber

Verspreid over de maand viel er regelmatig flink veel regen. Wat dat betreft spande de 19e de kroon met ongeveer 17 mm neerslag. Twee dagen later veroorzaakte een volgende depressie regen maar vooral heftige stormwinden langs de kust; ook Zoetermeer kreeg forse windvlagen te verduren maar tot echte storm kwam het niet. Al met al valt januari in Zoetermeer als vrij nat te typeren en door de vele depressies hadden we ook een tekort aan zon in onze regio. Het opmerkelijkste feit was dus de eendaagse sneeuwval in onze stad. In andere delen van Nederland, met name in Zuid-Limburg en de noordelijke provincies viel overigens vaker, en dus ook heel wat meer sneeuw.

 DSC01816a w  DSC01834a w

Februari begint met rustig weer

De laatste wintermaand begint met kalm, licht winterweer waarna het kwik halverwege deze week omhoog krabbelt naar een graad of 9, Daarna wordt het weer kouder maar een echte vorstperiode lijkt er vooralsnog opnieuw niet in te zitten. Wat in het nieuwe klimaat steeds weer opvalt is dat weerkaarten met ‘koude oplossingen’ als puntje bij paaltje komt toch steeds weer niet uitkomen. Maar wie weet is het nu anders en pakt de winter wél een keertje door!

Tekst en foto’s: Rob Oele

Volg al onze terugblikken op het Zoetermeerse weer op onze speciale weerpagina: Het-weer-in-zoetermeer/terugblik-weer

-advertenties-

-goede doel-