pastinaaksoepZoetermeerse Foodblogger  Kelly Martens  schotelt je elk weekeind een makkelijke maaltijd voor. Seizoensgebonden recepten die je binnen 30 minuten op tafel kunt zetten. Kelly geeft daarbij nog tips over gezond eten. Deze week staan op het menu: Pastinaak soep.

Wij zijn thuis dol op soep. Het is gezond en zit boordevol groentes en vitamines.
Makkelijk als lunch, tussendoor of als diner. Het is ook een goed gerecht om alle overgebleven groenten in te gebruiken, vaak creëer je daarmee een nieuwe soep variatie.

Leuke weetjes over de pastinaak:
De pastinaak is familie van de wortel, maar heeft een lekkere zoetige, anijsachtige smaak. Hij is wit van kleur en wordt daarom ook vaak ‘witte peen’ genoemd. Pastinaak hoort er bij aankoop stevig uit te zien. Kies voor harde wortels. Zachte wortels zijn al wat ouder, maar je kunt ze nog wel gebruiken voor puree of soep. Je kunt pastinaak het beste op een koele plaats (12-15°C) bewaren. Zo is de pastinaak 8 tot 10 dagen houdbaar. Invriezen is ook mogelijk wel eerst 2 minuten blancheren. In een goed gesloten plastic zakje of bakje is hij dan tot 6 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Pastinaak wordt door zijn witte kleur ook wel ‘witte peen’ genoemd. Deze lange wortel kan wel 300 gram per stuk wegen. Het is een voorganger van de winterwortel en vroeger was pastinaak een zeer geliefde groente. De Romeinen verbouwden pastinaak al en gedurende de Middeleeuwen was het de belangrijkste groente met zetmeel voor het volk. Tegenwoordig rekenen we pastinaak tot de ‘vergeten groenten’, omdat bijna niemand de wortel nog kent.


Tijd om eens aan de slag te gaan met deze veelzijdige groente. Wij maakten er een heerlijke soep van!


Ingrediënten:
4-6 personen
2 el olijfolie
1,25 liter water
3 pastinaken
1 gele biet
1 appel
1 ui
1 prei
2 groentebouillon blokjes
Knoflook 2 teentjes
Verse gember (1 stukje)
Peterselie voor garnering
200 ml Crème Fraîche

Bereiding:

1.Maak de groenten schoon. Pel en snipper de ui en de knoflook. Schil de gele biet, pastinaken en de appel. Verwijder het klokhuis uit de appel en snij de gele biet, pastinaken en de appel in stukjes.

2.Schil de gember, zorg dat je een blokje ter grootte van een dobbelsteen overhoudt. Hak dit fijn. Snij de prei in stukjes en was deze voor gebruik.

3.Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de knoflook, ui, prei en gember 3 min. op lage temperatuur. Voeg de gele biet, pastinaak en appel toe en bak 5 min. mee op middelhoge temperatuur. Schep het mengsel regelmatig door.

4.Voeg het water (1,25 L) en de bouillonblokjes toe, breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Kook het geheel 15-20 min. op lage temperatuur.

5.Hak de peterselie fijn. Pureer de soep met een staafmixer. Breng naar wens op smaak met peper & zout. Schep in een schaaltje of bord. Roer er 1 el crème fraîche door. Garneer de soep met de peterselie.Schermafbeelding 2020 10 24 om 13.48.59

 

Eet smakelijk!
Liefs,Sweet & spicy

Geen zin om zelf te koken? Bestel anders een keer wat lekkers bij Koeien & Kaas.
Probeer dan eens de hemelse kaassoep! Ze zijn te vinden in het stadshart.

Alle horeca in Zoetermeer vindt je op onze horeca pagina :
https://www.zoetermeeractief.nl/uittips/restaurants

-advertenties-

-goede doel-