Het was zelden zo druk in de Zoetermeerse raadzaal. In een bomvolle zaal probeerden dertig voor- en tegenstanders van de komst van de Holland Outlet Mall (HOM) en hun supporters de raadscommissie te overtuigen van hun standpunt. Veel tijd kregen ze overigens niet: 1 minuut per persoon.

20170109 200905De standpunten van voor- en tegenstanders zijn inmiddels wel duidelijk. Buurtbewoners maken zich zorgen over de mogelijke problemen rond het verkeer, geluid, parkeren en milieu. Of zoals mevrouw Herfst, een van de insprekers, het verwoordde: “We moeten ons woongenot niet in de waagschaal stellen voor dit project.” De Zoetermeerse middenstand ziet de omzet dalen. Mevrouw Van Veen van de schoenenzaak in de Dorpsstraat hield een emotioneel pleidooi tegen de komst van de HOM en riep de politiek op een stokje te steken voor “dit prestigeproject dat de ondergang zal betekenen voor veel middenstanders”.

Voorstanders

Voorstanders waren er overigens ook. Margreet van Driel, directeur van Floravontuur: “Zeventig procent van de bezoekers aan Zoetermeer geeft geld uit in het Stadshart. “ De HOM zorgt voor meer toeristen die meer geld zullen gaan uitgeven. Van Driel ziet de komst van de HOM dan ook als “een goede ontwikkeling, zeker ook voor de werkgelegenheid.”

Politiek

Na het inspreekrondje spraken de politieke partijen zich voorzichtig uit over de komst van de Outlet. De fracties van VVD, PvdA, LHN, D66, Zó! Zoetermeer lijken voor. CDA, GroenLinks en SP tegen.

Binnenstad moet blijven vernieuwen

Wat de VVD betreft is het voor alle partijen nog te vroeg om een definitief ‘ja’ of ‘nee’ te geven. Daarvoor is nog teveel onduidelijk. Dat krijg je alleen maar duidelijk als je een samenwerkingsovereenkomst opstelt. Wat de VVD betreft krijgt het college daarom de opdracht om die overeenkomst op te stellen. “Onze binnenstad moet up-to-date blijven en blijven vernieuwen, wil deze kunnen concurreren met de binnensteden van omliggende gemeenten”, zegt woordvoerder Lisette Meijer. Wat de VVD betreft past de komst van de HOM dan ook perfect bij deze visie. Meijer: “De HOM kan een enorme economische impuls geven aan onze stad. Uit de cijfers van meerdere onderzoeken blijkt dat de HOM, zeker economisch gezien, echt een kans is voor Zoetermeer. Niet in de minste plaats met de 700 arbeidsplaatsen die het zal opleveren. Ook staan veel bewoners positief tegenover de komst: dit blijkt uit het consumentenonderzoek, maar ook uit diverse online-peilingen en de gesprekken die de VVD heeft gehad met inwoners.”


HOM voegt weinig toe
Véronique Frinking (CDA) is kritischer over de HOM. “De komst van een HOM brengt de binnenstad, Zoetermeer en de Zoetermeerders weinig goeds. ”Wij zijn overstelpt met reacties op de plannen voor een HOM,” vervolgt Frinking. “We hebben veel mensen gesproken. We hebben het Outlet Center in Roermond bezocht, we hebben gesproken met mensen in de regio, we hebben rapporten gelezen. Na het wegen van alle informatie is onze conclusie dat we geen vertrouwen hebben in het concept voor een HOM in Zoetermeer. Een HOM voegt weinig toe voor de binnenstad, voor Zoetermeer en voor de Zoetermeerders.”

 

Ambitie tonen

Chantal Walther (PvdA) wijst erop dat het belangrijk is om de stad aantrekkelijk te houden door ambitie te tonen. Volgens Walther is het wel nodig om de voorziene problemen rond verkeer, parkeren en milieu op te lossen voor de samenwerkingsovereenkomst definitief wordt.

 

Badwater

Met de teen in het politieke badwater is de tussenstand: 28 voor, 11 tegen. Het ziet er dus naar uit dat de HOM een volgende fase ingaat. Een fase waarin de samenwerkingsovereenkomst wordt opgesteld, die weer ter besluitvorming aan de raad wordt voorgelegd. Parallel hieraan start het college met de verkeerskundige uitwerking en het actualiseren van het Distributie Planologisch Onderzoek (DPO) en het onderzoek ‘Regionale behoefte en effecten HOM’ (van DTNP). Als de gemeenteraad op 23 januari 2017 akkoord gaat, start het college dus met het opstellen van de overeenkomst met de initiatiefnemers, gaat het de oplossingen voor de verkeersproblemen verder uitwerken en laat het planologisch onderzoek actualiseren.

-advertenties-

-goede doel-