Werk vinden valt niet mee. Voor vluchtelingen en mensen met een verblijfsvergunning is dit vaak nog moeilijker. Twee Zoetermeerse instellingen zetten zich in voor deze mensen en met succes. Werken Sterkt is een leer-werkbedrijf met de focus op integratie en Taalent een taalaanbieder die taalles verzorgt op de werkvloer zodat de taal gaat leven. Vandaag het verhaal van Jihan Hassam.

 Jihan 6
 Jihan aan het werk onder toezicht van Jamal

 

Jihan Hassam is 30 jaar en had een eigen kapsalon en beautysalon in Syrië. Zij vluchtte naar Nederland en wilde graag aan de slag. Via de gemeente kwam zij bij Werken Sterkt, waar zij liet zien waar haar kunde zat, door directeur Cherish Ismail een complete metamorfose te geven.

Jihan is getrouwd en heeft een zoon van 15 jaar. Zij wonen sinds anderhalf jaar in Palenstein. In Syrië had zij een schoonheidssalon waar beroemdheden graag naar toe kwamen voor een behandeling. Zij werd vooral veel gevraagd om bruiden op te maken en hun haar te verzorgen voor hun grote dag. Dertien jaar lang runde zij haar bedrijf totdat de oorlog kwam en haar deed vluchten voor haar leven.

In Nederland aangekomen kreeg zij met haar gezin een huis in Zoetermeer en via de gemeente kwam ze terecht bij Werken Sterkt om zo weer in een arbeidsritme te komen. Het inpakwerk dat zij daar deed, voerde ze graag uit, maar Jihan heeft een passie om mensen te laten stralen. Haar Nederlands was toen nog erg slecht en dus zocht zij naar een manier om haar talent te laten zien. Op een dag heeft zij de stoute schoenen aangetrokken en is naar Werken Sterkt eigenaar Cherish Ismail gegaan en heeft haar een metamorfose aangeboden. Cherish vond dit een leuk voorstel en stemde in. “Het is ongelofelijk wat Jihan heeft gedaan. Ik herkende mezelf haast niet meer in de spiegel. Mensen die de foto’s zien die ik toen heb laten nemen, moeten echt twee keer kijken. Zij had mijn haar gedaan en de make up. Zo ontdekte ik haar talent”, zegt Cherish.

Jihan 8

Niet lang daarna vond Cherish een kapper in Zoetermeer die open stond voor een baan voor Jihan. Een baas die de tijd wil investeren om Jihan de Nederlandse haarmode bij te brengen. Zij vond kapper Hamid Kabiri die eigenaar is van kapperszaak Kabiri in de Dorpsstraat en Noordhove.

“Ik ben zo blij dat ik hier kan werken”, zegt Jihan en gaat verder: “ik knip zelfs mannen. Nou dat had ik nog nooit gedaan, maar Hamid en Jamal Yahyaoi, de manager van de kapsalon in Noordhove leren mij alles. Ze verwachten van mij dat ik de klanten die binnenkomen begroet en hierdoor leer ik snel Nederlands.”

 

Ik besloot haar een kans te geven

Hamid heeft aan zijn dochter gezien hoe moeilijk het soms is om op het MBO een stage te vinden, laat staan voor iemand uit Syrië die geen opleiding heeft in het knippen naar Westers model. “Ik zag haar talent en ik weet dat ze niets liever wil dan kapster zijn. Dus ik besloot haar een kans te geven. Het is nu een werkervaringsplaats, maar als ze zich zo ontwikkelt zou ik haar graag een baan aanbieden”.

Tijdens het interview kreeg Cherish weer het aanbod om haar haar te laten doen. Dit keer in goed Nederlands. “Jeetje Jihan wat spreek jij goed Nederlands ineens”, zegt Cherish. Jihan lacht bescheiden, maar straalt uit dat ze bij deze kapsalon volledig op haar plek is.

 

-advertenties-

-goede doel-