Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: De sleutel tot Jeugdcriminaliteit.

sleutelEen goed plan om de jeugdcriminaliteit in Zoetermeer aan te pakken kan geld opleveren van het Rijk. Een goed plan. Eindelijk zie ik daarbij voor het eerst -maar misschien ben ik blind in het land der cyclopen- dat het onderwijs nu eens niet misbruikt wordt om gewenste veranderingen in de maatschappij tot stand te brengen. Door ouders mee te nemen in het proces. Met een voorbeeld wil ik nogmaals eens te meer duidelijk maken dat het onderwijs gebruiken om maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen zonder ondersteuning door ouders, parels voor de zwijnen is en de leerkracht te vaak van het echte en o zo noodzakelijke lees- en rekenonderwijs afhoudt.
Als er op school een week lang een ECO-project is om o.a. het te overvloedig aangeschaft afgeschaft eten met zijn teveel aan zinloze verpakking in afvalsoorten te scheiden en ActionXenos ‘hebikaltijdalwillenhebben’ hebbedingetjes in de recyclebak te smijten, zal dat onze prinsjes en prinsesjes tijdelijk enthousiast maken. Want tja, wat als ze thuiskomen en de ouders met vier andere kinderen in een twee kamer schimmelrijk appartement wonen? Die vierde en vijfde gekleurde afvalbak past trouwens niet eens in de keuken dus die ouders kunnen niet eens meewerken. Of waar ouders geen flauw idee hebben wie El Niño is? Die hoor ik zeggen: “welke flauwekul hebben jullie nu weer geleerd?” Of ouders die met vier banen de boel draaiende houden en niet eens tijd hebben om te vragen: “En? Hoe was het op school?” Juist dan, dan heeft indoctrinatie van kinderen geen enkele zin. Het was zinloze week en dus verspilling van lees- en rekentijd.
Maar als je kinderen mee wilt nemen in een gewenste verandering, is ouderparticipatie noodzakelijk. Verheugd reageer ik dan ook als ik verneem dat er een plan wordt ingediend om de jeugdcriminaliteit in Zoetermeer aan te pakken en er nagedacht is -eindelijk- om naast het bezoeken van scholen dit in samenwerking te doen met ‘Moeder is de sleutel’ waarbij het de bedoeling is dat de opvoeder niet langer alleen maar langs de kant staat. Maar nu wel hopen dat opvoeders aan de goede kant staan. Want anders?

Adri Smits

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

-advertenties-

-goede doel-