Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Boekenweek op weg naar dag-boek?

BoekenWe hebben de dag van de secretaresse, dag van de zuster, het vergeet-me-nietje, de strijkstok, van de moeder of de vergeten vader (o jee, hier zal wel een andere A t\m Z-dag voor komen) en zelfs een dag van de slaap. Elke dag wel wat om ons te laven in zelfmedeleven of commercieel ‘spek het aandeelhouderschap’ gebeuren. Zeg maar dag met je handje want, ja zeker, we hebben ook nog de week. De week van. De week van de Poëzie, van het geld, van de lentekriebels, van zeven dagen, geweeklaag, en de week zonder weekdier. Die laatste is er nog net niet maar Green Peace is daar wel mee bezig. Ik verzin ook maar wat om het jaar vol te krijgen. Maar door al die gedenkwaardigheden, aandachtschenkers en andere overbodige cultuuropvullende bezigheidstherapieën vergeten we wel de meest belangrijke week voor zowel jong als oud en alles daartussen. De Boekenweek. Echt een geschenk. Juist die week behoeft aandacht. Laatst was ik op een school met de opdracht het lezen onder jongeren te bevorderen. Onderdeel van het gebeuren was een klein klassikaal onderzoek naar hun leesomgeving. Wat bleek? Ongeveer de helft van die kinderen had thuis niet eens een boekenkast, erger, sommigen nog niet eens een plank. En inmiddels weten we dat het slecht gesteld is met de leesvaardigheid van onze kinderen in het algemeen. Dus zo’n week is een van de weinige weken met een naam die ertoe doen moet. Zeker ook voor de moeder, de vader of iets van hetzelfde maar anders van naam. De Boekenweek, ik leg het maar even in de week in de hoop dat. Maar gelukkig, de bieb in Zoetermeer heeft deze week planken genoeg.

P.S. Mijn boeken zijn bij dag deze week, te bestellen bij iedere boekhandel.

Adri Smits

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-