Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

ontspanning1Dat was, of is nog steeds, een reclameslogan van een provider. Omdat iets kan, is de verleiding groot om het ook te willen. Tegelijkertijd kan dit ook weer leiden tot keuzestress. Want als er zoveel kan, wat kies je dan? Of wil je het allemaal? En dán zeggen we: we hebben het zo druk…
Zo druk, dat jonge mensen al een burn-out kunnen hebben. Interessante vraag is hierbij: moet je ook alles willen, omdat het nu eenmaal kan? En dit geldt niet alleen voor materiële zaken, maar ook als je jezelf verder wil ontwikkelen, veel sociale contacten wil onderhouden, actief wil zijn op sociale media enzovoort.
Het leidt ertoe dat je leeft met het gaspedaal steeds ingedrukt. Je zou ook kunnen zeggen: we staan steeds ‘aan ‘. Het leidt tot een adrenaline-verslaving, een voortdurende vermoeidheid, een voortdurend consumeren. We vergeten om reserves op te bouwen. Door ook echt eens stil te staan, op tijd op de rem te trappen en even niks te doen. Gewoon even lummelen, flierefluiten, lanterfanten.
Ken je dat laatste? Ik vind dat heel moeilijk, want ik vind ook heel veel boeiend en interessant om te doen. Ik wil ook heel veel doen, maar mijn lichaam zegt iets anders. Daar naar luisteren is heel lastig om te leren, eigenlijk zou dat al op de basisschool geleerd moeten worden. Want daar begint de stress met allerlei toetsen en hoge verwachtingen. Het liefst moet je ook in iets excelleren, uitblinken, de beste zijn.
Hoe zou het zijn om elke dag een paar momenten te nemen om even helemaal niks te doen, je hoeft even nergens heen, alleen hier helemaal te zijn? En stil te staan bij hoe je je voelt. En dan de keuze te maken hoe je je dag verder invult.

Blogschrijver: Helen de Roos, www.energie-en-veerkracht.nl 

  

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-