Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Autoritair of democratisch.

baby 2 copyDe opvoeding van mijn ouders heb ik als autoritair ervaren. Ik weet inmiddels dat kinderen die gedwongen worden tot gehoorzaamheid en te weinig ruimte krijgen om hun eigen talenten te ontwikkelen, vaak een ‘valse’ identiteit krijgen. Niet dat mijn ouders opzettelijk streng waren voor hun kinderen – mijn moeder noemde haar uitgangspunt ‘consequent en rechtvaardig’. Het was eerder onvermogen door onvoldoende voorbereiding op het ouderschap. Ik ken veel gezinnen waar het heel anders toeging dan bij mij thuis. Daardoor kreeg ik het besef dat een andere aanpak goed mogelijk was, ja zelfs een stuk prettiger kan zijn voor zowel ouders als kinderen. Bij de begeleiding van mijn kinderen naar volwassenheid heb ik vaak ervaren dat overleg en (wederzijds!) respect een prettige huissfeer bevordert. Noem het een democratische aanpak.

Ik maak een vergelijking van deze twee modellen – autoritair tegenover democratisch – naar onze samenlevingen. Zouden gezinnen met een autoritaire stijl van opvoeden ook gemakkelijker een autoritaire regering aanvaarden? De Amerikaanse schrijfster en feministe Gloria Steinem meent van wel. Zij vindt dat een gebrek aan zelfrespect en een ‘valse’ identiteit vaak leiden tot de sterke behoefte om ergens bij te horen, om officiële goedkeuring te krijgen, zodat je kwetsbaar wordt voor uitbuiting en misbruik door autoriteiten. De Tsjechische toneelschrijver en president Václav Havel begrijpt de bekende opvatting dat een volk de leiders krijgt die het verdient. Maar hij stelt dat de maatschappij ook een spiegel is van zijn leiders: het is mede van hen afhankelijk of het beste dat in elke burger aanwezig wordt ondersteund, of juist het slechtste. Goed om dit te beseffen, gelet op de opkomst van autoritaire leiders in tal van landen.

Bronnen: ‘De revolutie zit in jezelf’ door Gloria Steinem. ‘Zomeroverpeinzingen’ door Václav Havel.

Blogschrijver Koert Vrijhof

 

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-