Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Wek mijn zachtheid weer …


matroesjkaOok te midden van kommer en kwel kunnen ineens lichtpuntjes zichtbaar zijn. Soms hebben mensen teveel meegemaakt waardoor hun innerlijk vlammetje gedoofd lijkt. Ze komen soms hard, koud en ongenaakbaar over. Begin bij hen niet over openheid, verbinding, laat staan zachtheid. Ga maar eens bij hen zitten om hun verhaal te horen. Soms verhalen met veelvuldige gebrokenheid. Eenzaam en op zichzelf teruggeworpen. Geen goedkope troost, geen hoop – neem eerst de tijd om vanuit aandacht te luisteren.

Door dit aan te durven, door er eenvoudig te zijn, kan er schoorvoetend iets van lente – hoe klein ook – doorbreken en iets van de ijzige innerlijke stilte verzachten. Maken wij hier ruimte voor, durven wij dit aan …? Misschien is dit moeilijk voor ons omdat er te weinig goed naar onze eigen, soms ook pijnlijke verhalen geluisterd werd. De Vlaamse psychiater Dirk de Wachter spreekt vaak over dit goede en betrokken luisteren. Vanuit compassie, vanuit oprechte en warme betrokkenheid.

 

Ik blijf geloven dat in elk mens een wijze uil verscholen gaat. Het is als met matroesjka poppetjes: in elk mens gaat een zuivere kern schuil die door nare levenservaringen verstopt kan zijn geraakt.

Over deze levenspijn schrijven dichters hun gedichten en zingen zangers hun liederen. Huub Oosterhuis schreef ooit: “Wek mijn zachtheid weer, geef mij terug de ogen van een kind, dat ik zie wat is, en mij toevertrouw en het licht niet haat.”

Lenny Kuhr zingt in ‘Wie ben je’ liefdevol over de zoektocht naar betrokkenheid en compassie – niet alleen voor de ander maar juist ook voor jezelf. De lente doet de natuur en de wereld verzachten. Misschien kunnen wij als mensen elkaar helpen om voor elkaar als de lente te zijn. Vriendelijkheid en behulpzaamheid zijn onze stralen van mens tot mens. Durf op te staan en wees ook zelf Lente.

Van Harte een verwarmende Lentegroet, Toon Vessies, Buiten-de-Lijntjes

 

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-