Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Je bent niet alleen.


EenzaamheidDit is de titel van een boekje, uitgekomen in opdracht van Zoetermeertegeneenzaamheid.nl. Ik trof het aan in het CKC Zoetermeer.
Er staat een beroemde quote in van de oude koningin Wilhelmina ‘eenzaam maar niet alleen’. Hiermee gaf ze aan dat ze weliswaar altijd mensen om zich heen had, maar niet die mensen waarmee ze zich kon verbinden of verbonden voelde. Zo voelde ze zich toch eenzaam.
Tussen alleen-zijn en je eenzaam voelen zit dus een groot verschil. Dirk De Wachter, de Vlaamse psychiater, verspreidt al jaren de boodschap: verbinding tussen mensen is de essentie van het bestaan. Wie zich voldoende verbonden en gewaardeerd voelt, hoeft alleen-zijn dan ook niet als een probleem te ervaren.

Verbinding, daar gaat het dus om. En verbinding ontstaat wanneer je gezien, gehoord en gewaardeerd wordt. Om wie je bent. Dat geeft je steun en kracht. Verbinding gaat ook over wederkerigheid: elkaar ondersteunen en helpen. Zowel praktisch als mentaal.
Dat vind ik ook terug in de prachtige verhalen in het boekje. Uiteenlopende verhalen van mensen die allemaal op hun eigen manier met eenzaamheid hebben geworsteld. Inspirerende verhalen over hoe je de eenzaamheid kunt doorbreken. Ik werd erdoor geraakt. Door de moed om hun verhaal te delen en daarmee anderen uit te nodigen ook de deur uit te gaan en aansluiting te zoeken. Waar word jij blij van en vind je leuk om te doen?
Dus kom naar buiten en doe mee, je bent vaak meer welkom dan je denkt.


Blogschrijfster: Helen de Roos, www.energie-en-veerkracht.nl 

 

De Zoetermeerders die meeschrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-