Onder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Mycene en het heden.

blogroboeleOp vakantie in Griekenland bezocht ik de ruïne van Mycene. Ooit een voorname stad. Nu zijn er nog indrukwekkende restanten van muren en poorten. Beroemd is de Leeuwenpoort. Door die poort lopend, zag ik sporen van karrewielen die de drempel van de poort eeuwenlang hadden uitgesleten. Opeens besefte ik met een schok dat die sporen aantonen dat vele generaties mensen in Mycene geleefd hebben. En dat zij hun dagelijkse bestaan net zo vanzelfsprekend hebben ervaren als wij het onze. De Myceense beschaving is echter al eeuwenlang definitief voorbij. Er is geen reden om ervan uit te gaan dat onze machtige Westerse beschaving wèl altijd zal blijven voortbestaan.


De Chinees-Amerikaanse wetenschapper Amy Chua heeft op fascinerende wijze de opkomst en ondergang van toonaangevende landen in de wereld, ‘hypermachten’, geanalyseerd (in haar boek ‘Wereldrijk voor een dag’). Nog steeds is de Verenigde Staten de hypermacht. De Europese Unie zou het kunnen worden. Amy Chua stelt dat er slechts één weg is voor de Verenigde Staten – en ik voeg daar aan toe: voor de Westerse wereld – om toonaangevend in de wereld te blijven. Dat is het leiden van internationale samenwerking om het milieu te beschermen, duurzaamheid te stimuleren, armoede te verminderen, besmettelijke ziekten te bestrijden, democratie te ondersteunen (enz.) De Westerse wereld probeert, onder leiding van de Verenigde Staten, die rol soms te vervullen. Maar wil de Verenigde Staten dit nog wel? En is de Europese Unie in staat om zo’n rol waar te maken?

Blogschrijver: Koert Vrijhof



De Zoetermeerders die mee schrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

 De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-