SONY DSCOnder de titel 'Zin in 't alledaagse geven vijf enthousiaste Zoetermeerse schrijvers hun stadsgenoten 'stof tot nadenken'. In onze column over zingeving vandaag: Leven en overleven.

Wat mij het meest treft in de biografie ‘Mijn moeders strijd’ van de Turkse schrijver Murat Isik is de onderlinge hardheid van de bewoners van een dorpje in Oost-Turkije. De strijd om het bestaan maakt dat de mensen niet vrijuit kunnen leven, maar moeten overleven. Sommige dorpelingen gaan zover om anderen aan te vallen, tot aan een moordaanslag toe. Begrijpelijk dat velen wegtrekken uit zo’n giftige omgeving en proberen in de stad een beter bestaan op te bouwen. Het lijkt ver van ons af te staan. Maar is dat wel zo? De angstige vluchtelingensituatie brengt dergelijke emoties wel heel dicht bij huis. En als ik naar mijzelf kijk, dan zie ik dat ik soms ook handel uit een overlevings-stand. Om bij de groep te horen, of uit onzekerheid of onwetendheid. Als een ander me daarop wijst, voelt dat pijnlijk aan. Maar in plaats van me aangevallen te voelen, kan ik het zien als een vorm van contact. Het is een mogelijkheid om me bewust te worden van mijn overlevings-stand. Ik kan ervan leren. En dat helpt me meer te léven. Gelukkig leef ik niet in een geïsoleerde gemeenschap…

Blogschrijver: Koert Vrijhof


De Zoetermeerders die mee schrijven aan deze column komen uit twee groepen die regelmatig schrijven over zingeving. Dit zijn ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer' en initiatiefgroep ‘Buiten de lijntjes’. De werkgroep ‘Zingeving jong senioren Zoetermeer’ heeft zich tot doel gesteld door middel van interviews levensverhalen van (jong)senioren te verzamelen. De initiatiefgroep 'Buiten de lijntjes’ is gehuisvest in de Adventskerk aan het Wilhelminapark. Zij willen buiten de kaders denken en een breed scala aan activiteiten organiseren rond zingeving.

 De vorige columns 'Zin in 't alledaagse' kunt u hier vinden: Zin in 't alledaagse

-advertenties-

-goede doel-