stemmenHuiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Twee biljetten, één potlood

Deze week is het weer zover. De splijtzwam in het harmonieuze verenigingsleven of de dicht- en lijmkit voor de scheuren in het tachtigjarige huwelijk. De gemeentelijke verkiezingen. En te kiezen valt er. Maandag, Dinsdag of Woensdag. Afhankelijk van het aantal vrijwilligers maar als ze er zijn, zwaait er ook wat. Het rode potlood aan een koordje. En ja, dat potlood. Rood. Is dat geen beïnvloeding? Staat dat ook niet voor Russisch? En als ik voor meer groen wil stemmen, moet ik met rood inkleuren, gek toch? Of niet? Als ik ergens vierkant tegen ben, moet ik ergens anders een rondje rood kleuren. Je kunt je dus wel groen en geel ergeren, maar gelukkig is er nog het rode potlood. En dan dat stembiljet. Ga dat maar eens ongezien uitvouwen op dat tafeltje tussen die drie schotten. Lijst 1 is nog te doen, maar richting lijst 14 heeft je kop inmiddels de kleur van een potlood. En als het eenmaal gelukt is om zonder vergissing de gewenste vrouw of man een kleurtje te geven, moet je dat ding weer opvouwen. Langs de lijntjes anders krijg je dat ding straks niet in de veel te smalle gleuf gewurmd. En dan als kers op wat raadsleden wel allemaal niet verzinnen, mag je een tweede formulier invullen. Referendum afvalbeleid.

Want Zoetermeer wil geen troep dus hoe ruim je troep op. Door eerst troep te maken. Vandaar een tweede vel papier met weer een keuzemenu.
En mocht je de keuzestress hebben overleefd dan volgt de laatste test. Vier oren, vier neuzen en de gastvrouw of man volgen met tien rode oogjes of je het juiste formulier, op de juiste manier gevouwen in de juiste bak schuift. Dus let goed op, jouw daad voor de raad in de bak ‘we zien wel wat er van komt’ en de rest is voor de bak van ‘afval bij afval’.

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl

-advertenties-

-goede doel-