Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Opvang asielzoekers.

prikkeldraadDe laatst afgebroken en daarna gesmolten reuzengletsjer op Antarctica was de druppel die emmer deed overlopen. De zeespiegel steeg tot verontrustende hoogte. Het gevolg daarvan begon bij de nieuwe waterweg, Oosterschelde en IJssel. De rivieren konden hun water niet meer kwijt en op verschillende plekken in het westen van het land bleken de rivierdijken niet bestand tegen dat langdurig veel te hoge water. Verschillende dorpen en steden stonden al snel meer dan een meter onder water. En toen kwamen de najaarsstormen. Duinen bleken niet langer toereikend om het zeewater te keren. Rivier- en zeewater ontmoetten elkaar, de grote steden spoelden grotendeels weg en verschillende polders liepen vol. Mensen die woonden op plaatsen waar gebouwd was zeven meter onder Amsterdams Peil moesten ijlings vluchten, velen zijn verdronken op weg naar een veilig heenkomen. De files richting Amersfoort waren voor velen noodlottig. Ik had op tijd mijn auto verlaten en was met een rugtas met daarin wat droge kleren, maar gaan lopen.
In Amersfoort was ik niet welkom, ze zaten al vol, vertelden ze mij. Inmiddels stond het water me tot aan de lippen dus in totale paniek en vol wanhoop sloot ik me aan bij een groep mensen die besloten had richting Duitsland te vluchten. En hier sta ik dan, voor uitgerold prikkeldraad. Daarachter weer grenswachten bewapend met pepperspray of een vuurwapen. Ik smeek hen om mij door te laten maar de blikken zijn hard en de woorden onverbiddelijk: we zitten vol.

Terwijl ik dit doemscenario op mijn hoog en droge scherm laat verschijnen, moet ik denken aan mensen die met dubbele kleding aan en waarvan een enkeling ook nog een tas met wat kleren meedraagt zich begeven naar een poort waarachter wel de veiligheid wacht. En dat in Zoetermeer. De poort van een gevangenis.

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl

-advertenties-

-goede doel-