basisschoolHuiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Eindelijk beweging in de klas.

Vorige week hebben jullie in grote lijnen kunnen lezen dat ik niet gelukkig ben met het huidige onderwijs. Maar dan lees ik deze week dat het Motion Beweeg College in Zoetermeer het initiatief neemt om een combinatie te zoeken tussen bewegen en onderwijs. Eindelijk een schooldirectie met visie en een die kijkt naar de vraag van de leerling, althans dat hoop ik dan. Beste ouder en\of grootouder, jullie bezoek aan een open dag van een school met als reden de zoektocht naar een goede school voor jullie kind en\of kleinkind is een prima idee. Maar realiseer dat je een Shakespeare opvoering krijgt en de werkelijke première een half jaar later alles in zich heeft om juist een echt drama te worden. Even het collectieve geheugen opfrissen dan? Hoe vaak lag jouw hoofd niet op jouw armen en was het geloof in Klaas Vaak nog niet afgeleerd? Hoe vaak heb je echt geslapen? Kreeg je les over wat je al lang wist? Moest je stil zitten, armen over elkaar en zeker niets vragen aan je buurvrouw. Zij kon het je veel beter uitleggen dan die dino voor de klas, maar ja. Boek vergeten? Ga de klas maar uit. Te laat? Je komt er niet meer in. Regels op- en bijstellen en orde handhaven lijken tegenwoordig de voornaamste bezigheden van het onderwijzend personeel zonder dat ze dat zelf vaak beseffen. Klassiek dus saai ingerichte lessen leiden vanzelf tot meer huiswerk wat toch niet gemaakt wordt zodat bij de onherroepelijke controle wel of niet gemaakt, de leerling de klas wordt uitgestuurd. Regel is regel. Dom blijft dom. Waarbij je moet afvragen wie hier echt dom is. Of slaapt.

Nu is het bewegingsonderwijs eindelijk een vernieuwing en initiatief binnen het onderwijs dat zich grotendeels nog in het krijttijdperk afspeelt. Om de leerling bij de les te houden is het mooi dat er nu ook in Zoetermeer beweging in zit.

Want wat is er mooier voor een leerling die dreigt in slaap te vallen dat de docent een startschot gaat geven om die leerling wakker te houden en zich in beweging te zetten. Eigenlijk een vorm van aan de lopende band leren dus. In diezelfde beweging komt die leerling er achter dat Klaas Vaak niet bestaat. Eindelijk. Weer wat geleerd.

 

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl

-advertenties-

-goede doel-