Huiscolumnist Adri Smits bekijkt het Zoetermeerse nieuws op geheel eigen wijze. Nieuws kan hem ontroeren, verbazen, ergeren of doen verzuchten. Met zijn humor weet hij zaken echter feilloos te relativeren. Deze week: Zon weg, licht aan.

licht aan val opDe schooljeugd en aanhang zijn weer blij naar school te mogen. Dat is moeilijk voor te stellen voor iemand die vindt dat onderwijs nu eindelijk maar eens echt moet vernieuwen na eeuwen en eeuwen geleid te zijn door een ordebewaker voor de klas, waar de grijze massa het tempo van leren bepaalt en waar afkomst in combinatie met een eenmalige test toegang geeft tot de meest saaie vorm van onderwijs, de middelbare school. Wat een volzin trouwens voor iemand die ooit ook zelf verkeerd heeft geleerd. 

Dat het onderwijs aan vernieuwing toe is, daarin voel ik me sinds kort eveneens middeleeuws gesteund door het politiebeleid. Er is post gevat in de nabijheid van de scholen om te controleren of de leerlingen op hun fiets wel licht hadden aangezet. Wellicht met de intentie om ongelukken te voorkomen wat ik op zicht alleen maar kan toejuichen. Zo van: ga naar school, steek je licht op. Maar toch ook vooral om dat gedrag af te leren. Goed en gewenst gedrag belonen, een motiverende vorm van leren. 47 boetes zijn hiervoor als beloning uitgedeeld. Tot nu toe. Want waarom stoppen met iets wat schijnbaar goed gaat. En wie betaalt die bekeuring? Juist. En dat is het fijne van een ouderwets gedwongen ouderparticipatie. En die jonge gasten? Straffen moet je ze. Dat zal ze leren.

Adri Smits, meer lezen van Adri Smits: adrismits.auteursblog.nl

-advertenties-

-goede doel-